TNR a fost în Mărginimea Sibiului și la Jina, ca să vedem care e treaba cu ciobanii

TNR a fost în Mărginimea Sibiului și la Jina, ca să vedem care e treaba cu ciobanii

Problema e simplă. Ciobanii au oi, iar oile mănâncă iarbă. Iarba se află lângă păduri, unde trăiesc urși, lupi și alte lighioane. Lighioanele sunt vânate de vânători, mai ales vânători cu bani, vânători demnitari. Vânătări din Parlament. Care s-au asociat și au făcut un proiect de lege care să mai tempereze abuzurile ciobanilor, care au tupeul de a nu-i lăsa pe numiții parlamentari să fure nestingheriți.

Legea de care vorbim e veche. Prevedea că să aibă ciobanii un anume număr de câini. O lege abuzivă, de care ciobanii prea puțin se sinchiseau. Ciobanii știau că legea cu numărul de câini nu s-ar putea aplica, pentru că nu merg hingherii pe plaiuri, să le numere lor câinii.

Acum, însă, ciobanii au înțeles că Parlamentul le-a dat vânătorilor voie să le împuște câinii, sub pretextul că ar fi prea mulți. Acum, cea mai mare temere a ciobanilor din Jina e că li s-a dat putere acelor vânători să le împuște câinii. Ăsta e motivul pentru care au venit la București, să protesteze. Aici e temerea lor. Pe lângă nemulțumirile generice, cu condițiile.

În Fântânele, lângă Săliște, stau de vorbă cu Dan, cioban, cu unchiul lui, Mitică, tot cioban. Mai la o parte se ține Dan baciul, tatăl lui Dan și șeful stânii. Ciobanii sunt tare fericiți că s-au dus colegii lor peste hoții din Parlament.

În Jina, viața e ceva mai dură pentru ciobani. Oamenii îmi povestesc de haite de lupi, de urși și turme de mistreți care vin și le ”sapă” pășunile luate în arendă.

”Ocolul Silvic încasează miliarde de la vânătorii care vin să împuște urși lupi și porci, dar în fondul de vânătoare bagă și terenuri luate de noi ciobanii în arendă. Și ciobanilor nu le dă nimic”, spune Ionel, cioban din Jina.

Mai sunt și alte nemulțumiri. Oamenii ăștia sunt ciobani aici de cel puțin 2000 de ani. Și dintr-o dată, se trezesc că 588 de bandiți vin să le spună cum să-și țină ei oile. Câți câini să aibă, sau să le țină în staul.

Dan, ciobanul din Fântânele explică: ”Noi ținem mai mult țurcană. Pe aici nu poți s-o ții în staul, că moare cu zile. Ea stă în aer liber, dacă e zăpadă caută cu copita iarba dedesubt și noi o mai ajutăm cu fân la saivan, cu niște cucuruz. Țurcana nu stă-n grajd!”.

Când le spun că unii din ciobanii protestatari au fost amendați, se revoltă imediat. Mitică, ciobanul din Fântânele, spune că trebuie făcută dreptate. Aici, la oi, dreptatea înseamnă altceva, mai ales când ai în mână și o bâtă de corn.

Un cioban din Jina zice: ”Au spus că parcă s-au dus minerii. Dar minerii s-au dus să bată oameni. Noi ne-am dus să batem hoți!”.

În prezent, în toată zona ciobanii așteaptă. Așteaptă să vadă că Parlamentul dă la întors toate legile astea. Și spun că tura asta n-au mers la București că n-au avut cu cine lăsa oile. Dar dacă e nevoie, a doua oară se duc toți.Postari recente

Vezi mai mult