TNR a fost în Mărginimea Sibiului și la Jina, ca să vedem care e treaba cu ciobanii

TNR a fost în Mărginimea Sibiului și la Jina, ca să vedem care e treaba cu ciobanii

Problema e simplă. Ciobanii au oi, iar oile mănâncă iarbă. Iarba se află lângă păduri, unde trăiesc urși, lupi și alte lighioane. Lighioanele sunt vânate de vânători, mai ales vânători cu bani, vânători demnitari. Vânătări din Parlament. Care s-au asociat și au făcut un proiect de lege care să mai tempereze abuzurile ciobanilor, care au tupeul de a nu-i lăsa pe numiții parlamentari să fure nestingheriți.

Legea de care vorbim e veche. Prevedea că să aibă ciobanii un anume număr de câini. O lege abuzivă, de care ciobanii prea puțin se sinchiseau. Ciobanii știau că legea cu numărul de câini nu s-ar putea aplica, pentru că nu merg hingherii pe plaiuri, să le numere lor câinii.

Acum, însă, ciobanii au înțeles că Parlamentul le-a dat vânătorilor voie să le împuște câinii, sub pretextul că ar fi prea mulți. Acum, cea mai mare temere a ciobanilor din Jina e că li s-a dat putere acelor vânători să le împuște câinii. Ăsta e motivul pentru care au venit la București, să protesteze. Aici e temerea lor. Pe lângă nemulțumirile generice, cu condițiile.

În Fântânele, lângă Săliște, stau de vorbă cu Dan, cioban, cu unchiul lui, Mitică, tot cioban. Mai la o parte se ține Dan baciul, tatăl lui Dan și șeful stânii. Ciobanii sunt tare fericiți că s-au dus colegii lor peste hoții din Parlament.

În Jina, viața e ceva mai dură pentru ciobani. Oamenii îmi povestesc de haite de lupi, de urși și turme de mistreți care vin și le ”sapă” pășunile luate în arendă.

”Ocolul Silvic încasează miliarde de la vânătorii care vin să împuște urși lupi și porci, dar în fondul de vânătoare bagă și terenuri luate de noi ciobanii în arendă. Și ciobanilor nu le dă nimic”, spune Ionel, cioban din Jina.

Mai sunt și alte nemulțumiri. Oamenii ăștia sunt ciobani aici de cel puțin 2000 de ani. Și dintr-o dată, se trezesc că 588 de bandiți vin să le spună cum să-și țină ei oile. Câți câini să aibă, sau să le țină în staul.

Dan, ciobanul din Fântânele explică: ”Noi ținem mai mult țurcană. Pe aici nu poți s-o ții în staul, că moare cu zile. Ea stă în aer liber, dacă e zăpadă caută cu copita iarba dedesubt și noi o mai ajutăm cu fân la saivan, cu niște cucuruz. Țurcana nu stă-n grajd!”.

Când le spun că unii din ciobanii protestatari au fost amendați, se revoltă imediat. Mitică, ciobanul din Fântânele, spune că trebuie făcută dreptate. Aici, la oi, dreptatea înseamnă altceva, mai ales când ai în mână și o bâtă de corn.

Un cioban din Jina zice: ”Au spus că parcă s-au dus minerii. Dar minerii s-au dus să bată oameni. Noi ne-am dus să batem hoți!”.

În prezent, în toată zona ciobanii așteaptă. Așteaptă să vadă că Parlamentul dă la întors toate legile astea. Și spun că tura asta n-au mers la București că n-au avut cu cine lăsa oile. Dar dacă e nevoie, a doua oară se duc toți.



Comentarii 11 comentarii

  • Banuiesc ca faceti misto cu asta pe facebook : „TNR demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că este singura publicație din România care practică jurnalism la standarde internaționale. Am trimis azi un redactor în Sibiu, ca să vorbească cu ciobanii de-acolo despre problemele lor.”
    „Cealalta” voce ati auzit-o? In ghilimele pentru ca nu e una ci mai multe (vanatori, proprietari de terenuri, silvicultori, turisti, experti agronomi)
    Legea e veche, nu noua. Cainii care nu se incadrau erau deja impuscati si proprietarii amendati ca ii lasa de capul lor. Legea zice clar 3 caini la munte de fiecare turma (atentie turma, nu stana). O stana are minim 3 turme ==> minim 9 caini. Daca tinem cont si de faptul ca animalele pradatoarea ataca in 99% din cazuri noaptea, cand turmele sunt stranse la tarc, e clar ca le ajunge numarul ala de caini.
    Apoi animale pradatoare multe sunt la noi si pentru ca niste ticalosi au intrat peste arealul lor cu drujba si cu stana si pentru ca UE ne-a facut gradina zoologica pentru animale exterminate la ei.
    Ciobanii mint cand zic ca ii doare prevederea cu cainii, aia e manipulare sentimentala si ii doar cea cu interzicerea pasunatului iarna.
    In plus, ei nu pasuneaza pe langa padure ci IN padure, distrugand vlastarii de foioase (adica regenerare forestiera 0) si animalele salbatice!

    • Du-te-n cacat cu vlastarii tai ca habar nu ai ce înseamnă regenerarea pădurii . Ciobanii astia sunt de cand e lumea in aceeași formula si același nr de câini si pădurea s – a regenerat oricum , sunt si eu Vanator la rându meu si stiu cum e si cu vânatul , într-adevăr câinii mai fac si stricăciuni in rândul vânatului însă mai mari stricăciuni fac vânătorii iresponsabili braconierii care sunt marea majoritate a vânătorilor oamenii cu bani si relații in polițe si restul instituțiilor care sunt intangibili care fac ce vor in fondurile de vanatoare sa nu mai vorbim de cei ce taie pădurile la fel de siguri pe ei ca nu răspund in fata legii, legea trebuie aplicată in rândul acestora nu ciobanilor.

    • E clar ca esti prost. Nu exista dubii

    • bai Daniele. Tu stii cam multe, si stii ce se intampla cu astia de teapa ta… De unde plm stii tu cate turme are fiecare stana? E vreo regula matematica? Sau si asta e impusa cumva prin vreo lege? Si de ce plm sa le impui tu cati caini sa aiba, le da ma-ta de mancare sau ii ingrijeste? De unde plm stii tu ca au fost deja impuscati caini ? Oi fi impuscat tu vreunul, nu? Pai mie daca-mi impusca vreun prost un mioritic din ala…pai muream cu el de gat!! Ajungeam nu numai la PRO TV, ci si pe la CNN, asa tambalau faceam. Si, vorba aia, oieritul se practica de mii de ani pe meleagurile alea. Si pun pariu ca in ultimii ani din ce in ce mai putin, ca taranii nu mai sunt la coada vacii sau a oii, ci pe schele in Spania. Si mai du-te-n mm cu vlastarii mortilor m*-*ii, ca nu de aia nu mai e padure la noi, ci din cauza unor mu**ti ca tine. Ce sa-ti spun, acum venirati cu cacatul asta cu vlastarii, sa deviati discutiile de la problema adevarata, cea a taierilor ilegale si abuzive de padure. Ia in mm un harlet(o cazma, daca nu stii ce e ala harlet) si mars in mm undeva la munte si planteaza cativa copacei. Besi in mm de m**st.

    • Ca esti prost gramada, asta e clar. Dar pe langa asta, mai esti si ne-informat. Eu de haita de 3 lupi sau mai putin nu am auzit-sunt minim 5. Iar la urs e greu cu 3 caini, mai ales ca daca ataca unul, sunt sanse mari sa fie mai multi flamanzi. Unde mai pui ca in stana ai 3 generatii de caini, fiecare cu rolul ei: cei batrani pt experienta, cei in putere pentru forta, si puii pt formare, iar ciclul este continuu.
      Oricum, esti prost ca oaia.

  • daniel ilie esti un dobitoc si habar nu ai unde traiesti… vegeteaza in continuare

  • Ciobanii nu au venit la Bucuresti neaparat pt caini. 3 Ciobanesti carpatini pun orice urs pe fuga…hai 4 las de la mine. Pana acum eu nu am vazut nici o turma de oi care sa aibe mai mult de 5 ciobanesti carpanit/mioritici (+ un numar de potai care oricate ar fi tot nu ar reusit sa doboare un urs).
    Problema e ca legea respectiva restrictioneaza si pasunatul (din luna dec pana in luna aprilie). Logica ar fi ca pastunatul duneaza solului si plantelelor, acestea au de suferit prin eroziune, distrugere etc. (chestii ce se invata la facultatile de Biologie/Geografie). Deci turmele ar trebui tinute in stani vreo 5 luni pe an..asta inseamna stani mai moderne, nutret si furaje stocate, iarba cosita si transportata la stana deci cheltuieli. Asta nu vor ciobanii sa aibe restrictii la pasunat, ii doare pe ei in cur de caini. 3 ciobanesti mananca mai mult decat un porc, cu 6 ciobanesti iti dai gaura serioasa in buget. Sa imi zica cine are ciobanest carpatin/mioritic ca nu e asa.
    Sa traiti…
    PS: Primul comentariu care il las pe TNR de cand s-a introdus autentificarea pt comentarii 🙂

  • Bine ba ficiori, dar cand pe drumul de Paltinis te inconjoara 8 ciobanesti ce mai zic ciobanii? Cand o iei si tu la o tura de picior prin cindrel si iti apar din tufe 10 caini ce mai zic ciobanii? Voi sunteti la fel de prosti ca aia care au aplaudat minerii. Cam acelasi nivel mental si cu ciobanul si cu minerul. Da cu bata si va place. Ce pula mea de ursi si lupi sunt langa Loamnes unde ciobanii tin cate 5-6 caini si ce „lighioane” o fi pe dealurile sterpe de pe langa Nucet de ii trebuie ciobanului 3 caini lasati de izbeliste pe drumul public.
    In asta nu va deosebiti deloc de aparatorii de maidanezi din bucuresti. Luati primitivul de cioban in brate si armata lui de javre. Haideti pe la Sibiu si dealurile din jur (nici nu ma leg de munti) si cand va alearga cainii asmutiti de cioban sa va aud. Ati baut bere cu lamaie sau de unde pizdizmul asta?

    • sa stii ca si cainii se uita la om…daca te vad mai prost mai cacacios si fricos, te iau la misto. Sa fii atent data viitoare, ia-ti si tu niste pampersi pentru adulti ca sa nu miroasa cand te caci pe tine de frica.

    • Nu e chiar așa. Pe noi ne-au prins, pe vremuri, pe drum asfaltat 6 ciobănești de la o stână. Eram copii, eu 17 ani, restul de 5 de la 13 la 15 ani. Stana era pe deal, la vreun km. Ne-au lătrat vreo 500m, eram făcuți pe noi de frică, copii ieșiți la o drumeție de 10 km. Am stat în cerc, cu aia micii în mijloc, sa nu ii intarate din greșeală. Era 1998, lumea încă lasă copiii sa simtă muntele. Nu ai ce comenta cu privire la pampers pana nu simți asa ceva. Am scăpat cu zile ca a apărut ciobanul într-un final și i-a gonit.

  • Nici nu stiu cum sa va iau…pana acum va dadeati mari pamfletari…tari in glume proaste..acum va dati cunoscatori.. hm? voi si mircea badea..ce defapt sunteti bufoni si va dati mari ..ceva..dar tot bufoni noi va vedem, sa stiti.

Postari recente

Vezi mai mult