perfect-sense-posterContinuăm recomandările de filme mai puţin cunoscute, dar care merită văzute, de data asta cu producţii din 2011. Criteriile după care au fost selecţionate ar fi: gradul de entertainment, originalitatea poveştii/ scenariului, imaginaţia/ inventivitatea, deschiderea spre reflecţie, calitatea cinematografică (regia, montajul, jocul actorilor etc.).

Continuăm recomandările de filme mai puţin cunoscute, dar care merită văzute, de data asta cu producţii din 2011. Criteriile după care au fost selecţionate ar fi: gradul de entertainment, originalitatea poveştii/ scenariului, imaginaţia/ inventivitatea, deschiderea spre reflecţie, calitatea cinematografică (regia, montajul, jocul actorilor etc.).

perfect-sense-poster5. Perfect Sense
„Nu judecaţi un film după titlu” e mai valabilă aici ca nicăieri în altă parte. Un titlu stupizel, care ascunde o idee thought-provoking şi în acelaşi timp o poveste de dragoste originală. Cu alte cuvinte: şi pentru noi, băieţii, şi pentru ele, fetele. E o glumă. Filmul nu e chiar o distracţie, mai degrabă te pune gânduri şi dacă te seduce, te seduce prin seriozitatea şi gravitatea cu care arată problemele. Dar calitatea principală a lui nu este nici ideea (care, într-un fel, apare şi în Blindness), nici frumoasa love story, ci extraordinarul contact pe care ţi-l rezervă cu psihologia personajelor şi cu faptele lor. Fără să cadă în capcana speculaţiilor S.F., fără să se lase ispitit de latura horror. O reflecţie senină asupra a ceea ce ne face oameni şi asupra a ceea ce rămâne în/din noi, după ce totul dispare: simţuri, amintiri. 

Unul dintre cele mai mature şi mai solide filme de gen din ultimii ani. 

 

another-earth-poster6. Another Earth
O altă idee îndrăzneaţă, o altă execuţie ireproşabilă (cu mici excepţii). Drama unei fete din cauza căreia moare o tânără familie, mai puţin bărbatul. Totul pe fondul apariţiei unei misterioase planete, un fel de dublu în oglindă al Pământului. Când fata află de posibilitatea de a călători pe Earth II, orice risc devine un fleac în comparaţie cu o viaţă întreagă de remuşcări şi neîmpliniri.

Ca şi în cazul lui Perfect Sense, latura speculativă e secundară (dar nu un pretext). În acest caz, lăsată pe seama mass-media, cu abordarea ei mizând pe senzaţional, este izolată cu grijă, pusă într-un background, unde să nu deranjeze.

Join us in our attempt to change the world through technology. We're looking for Deep Learning Research Engineers to help us solve intelligence in the most innovative domains out there. Apply today!

Scris de stefan | Tuesday, 31.01.2012 18:53 Cronica de film

National Cinematografic