A Viszkis (Banditul Whisky) – Nu toți ungurii vor Ardealul, unii preferă să fure banii băncilor

A Viszkis (Banditul Whisky) – Nu toți ungurii vor Ardealul, unii preferă să fure banii băncilor

Există un motiv pentru care regizorii noștri iau premii la festivaluri europene, iar ungurii sunt nominalizați tot mai des la Oscarurile pentru cel mai bun film străin: ei chiar fac filme bune. În această categorie intră și A Viszkis (Banditul Whisky), povestea celui mai celebru spărgător de bănci din Ungaria.

Regizat de Nimród Antal (deși născut în SUA, și-a făcut studiile cinematografice în Ungaria, deci e mai degrabă ungurul, nu americanul Nimród Antal), A Viszkis (Banditul Whisky) e povestea lui Attila Ambrus (interpretat de Bence Szalay), un ”român” născut la Miercurea Ciuc care a fugit din țară în 1988 și, ajuns la Budapesta, s-a apucat să spargă bănci și oficii poștale, ca să facă rost de bani. Vreme de 6 ani și 27 de jafuri, cât a durat până l-au prins, nu se știa cum îl cheamă pe spărgătorul de bănci, dar se știa că mirosea a alcool când jefuia băncile, și de aici și porecla cu care s-a ales. Perioada de jafuri i-a adus o celebritate imensă printre vecinii unguri, pentru că e mult mai simplu să ții cu unul care sparge bănci decât cu niște polițiști antipatici.

Filmul acoperă nu doar partea de jafuri, ci și perioada petrecută în România de Attila Ambrus, cu mama absentă și tatăl bețiv, apoi școala de corecție și armata și fugitul din țară. Nostalgicii se pot bucura și de câteva portrete și motivaționale cu Nicolae Ceașescu, amplasate pe pereții scorojiți ai școlii de corecție unde și-a petrecut Attila Ambrus câțiva ani.

Cu o poveste în spate care a captivat și încă îi captivează pe unguri, A Viszkis (Banditul Whisky) e un film care nu te dezamăgește. E bine făcut, e antrenant, are doze suficiente de suspans, chiar și umor, iar muzica este bine aleasă. Dacă faci abstracție de dulcele grai maghiar și inegalabilul ”bozmeg” folosit la scenele mai intense, nici nu-ți dai seama că nu te uiți la un film de Hollywood.

Și, până la urmă, e un film și despre ”românul” Attila Ambrus. După cum singur a recunoscut, realul bandit Whisky e obișnuit să fie catalogat ba român, ba ungur: ”în Ungaria mi se spunea «român împuțit», iar în România, «bozgor»”, a spus el într-un Q&A la finalul avanpremieriei din România. Și, fiind un film bun, se vor găsi cu siguranță destui patrioți care să spună că filmul ăsta e despre un român, nu despre un ungur. Îl cheamă Attila, vorbește maghiară, dar e român! Cum, nu știați?

nota_8.jpg Nota: 8

A review endorsed by Arnia Software, the no 1 IT Outsourcing Company in Romania specialized in delivering high end Mobile App Development Services.

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult