Bad Santa 2 (2016) – Orice-ar fi, nu i te așeza în poală!

Bad Santa 2 (2016) – Orice-ar fi, nu i te așeza în poală!

Conform celor trei sfinți cu litera B la care se închină Bad Santa – Booze, Bullshit & Buttf…cking –, imprudența ar fi penalizată cu: să simți ceva suspect de ud (s-a pișat pe el de beat ce e), să fii vizat(ă) de înjurături meșteșugite cât de cât și… să nu continuăm.

Pentru cine, în 2003, încă n-avea 15 ani, să fie lăsat de părinți să se uite la primul Bad Santa și nici n-a apucat să-l vadă pe furiș, iată despre ce e vorba. Willie (Billy Bob Thornton) e un luzăr exemplar care bea cât o familie de vasluieni medie și-și ocupă timpul contemplând fundulețe năzdrăvane și în parte inaccesibile. Muncește doar în preajma Crăciunului, pe post de Moș, avându-l ca elf pe piticul Marcus, cu care pune la cale spargeri la mall-urile unde lucrează. În 2003, i se bagă în/ lipește de suflet un băiețel, Thurman, care aduce cu un îngeraș umflat cu pompa până la refuz. Cum zice Willie: singura ființă suficient de retardată să nu-l perceapă așa cum e, ca pe un luzăr distrus. (Ce ți-e cu percepția asta: fac pariu că măcar trei sferturi din publicul masculin visează să fie în pielea mult prea șmecherului Moș, eventual în cea a lui Billy Bob Thornton, și nu neapărat pen’c-a fost cu Angelina Jolie.)

În 2016, Willie e și exagerat de deprimat, singura explicație fiind că, odată ce-a gustat din adevăratul spirit al Crăciunului, otrava s-a răspândit lent dar sigur. Ideea e că scenariștilor le trebuia depresia ca să ni-l arate încercându-se să se sinucidă – și să îl introducă pe puștiul Thurman, acum la 21 de ani, dar cu mintea de la 6. Dar, pe de altă parte, ăsta e semn de inconsistență: Willie cel de acum 13 ani n-ar fi făcut așa ceva. Deh, avem doi scenariști boboci și nici n-au fost chemați, ca în 2003, frații Coen, să mai perieze scriptul. Și asta se simte.

Încheiem paranteza și revenim la noua aventură: Willie și Marcus refac glorioasa echipă de spărgători, dar, surpriză, lor li se alătură nici mai mult, nici mai puțin decât scorpia de mă-sa lui Willie, care l-a chinuit pe ăsta în copilărie. (Faza cea mai amuzantă e că Sunny e jucată de Kathy Bates, care ne-a livrat admirabila psihotică din Misery, 1990.) Cei trei îmbracă costumele de sărbătoare pentru o ultimă lovitură, de data asta la o… misiune de caritate. Ideea e excelentă (mult mai bună decât în cazul unui mall amărât) și ar fi trebuit să zguduie sala de râs, doar că tocmai bucata asta e fușerită maxim. Mnu așa te comporți cu sequel-ul unui high-concept (fiindcă da, Bad Santa chiar e un high-concept). Cam bătaie de joc: acțiuni derivative, dar și fire neexploatate, situații deus ex machina etc. Ca să nu spunem că finalul strică și ce mai era de stricat.
Ca și în 2003, Santa are parte de f…, doar că acum lipsește acea minimă justificare (tipa din 2003 avea fetiș pentru costumul roșu) și nici nu mai e acea chimie. Voluptoasa Diane (Christina Hendricks) e doar parteneră de tăvăleală și atât: deși e șefa misiunii de caritate, acțiunea se putea desfășura și în lipsa ei. E aproape un personaj inutil. Și, din păcate, nici celelalte n-au un impact prea mare asupra lui Willie. Thurman nu mai are influența din 2003, unde subplotul lor avea niște etape, binișor drămuite (tare faină ideea cărții-jucării cu povestea Crăciunului). Acum, ăsta se comportă de-ți vine să-l cauți de vreun buton în ceafă, să-l oprești/ resetezi. Comic? Mai degrabă ciudat. Un moment cvasiemoțional și lipsit de surpriză care-l implică pe grăsun nu se ridică nici la jumătate din nivelul celei mai banale acțiuni din 2003.

Raportat la filmul vechi, nu mai avem faze emblematice (gen cum îl aduce scara rulantă pe Moșu’ prăvălit pe burtă și c-o sticlă spartă în mână), nici punchlines („Christmas time we get the shit” etc.), deși dialogurile au ceva calități. Măcar acolo scenariștii continuă spiritul. Ceva amuzament tot e. Și asta se datorează în mare parte și lui Billy Bob, care se joacă pe el însuși: apatic, cinic, plictisit. So cool.

Din câte știm, BBT a fost mangă toată filmarea în 2003. Suntem curioși dacă a repetat figura – faceți pariurile. Oricum, și dacă se va face un Bad Santa 3, mai slab decât ăsta (dacă e posibil), tot o să-l văd, pentru BBT.

nota_6.jpg Notă: 6

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult