Filmele anului 2010 – Recomandări (I)

Filmele anului 2010 – Recomandări (I)

Continuăm lista recomandărilor de filme excepţionale, dar mai puţin cunoscute, din 2010. Criteriile după care au fost selecţionate ar fi: gradul de entertainment, originalitatea poveştii/ scenariului, imaginaţia/ inventivitatea, deschiderea spre reflecţie, calitatea cinematografică (regia, montajul, jocul actorilor etc.)

Continuăm lista recomandărilor de filme excepţionale, dar mai puţin cunoscute, din 2010. Criteriile după care au fost selecţionate ar fi: gradul de entertainment, originalitatea poveştii/ scenariului, imaginaţia/ inventivitatea, deschiderea spre reflecţie, calitatea cinematografică (regia, montajul, jocul actorilor etc.).

karigurashi_no_arietti_poster1. Kari-gurashi no Arietti (The Secret World of Arrietty) (fantasy)
(r.: Hiromasa Yonebayashi, scenariul: Hayao Miyazaki)

Nici n-ai observat când ţi-a căzut un cubuleţ de zahăr sub masă, dar fii sigur că dacă a rămas peste noapte acolo, a doua zi a dispărut. Fiindcă ai nişte vecini mititei, de doar 10 cm înălţime, care trec pe la tine să „împrumute” un pic de zahăr. Tu nici nu bănuieşti c-ar exista.

Familia Clock trăieşte din astfel de „împrumuturi”. Pentru ea fiecare descindere e o aventură demnă de Lara Croft. Până când, fata lor, Arrietty, e văzută de Shô, un băiat bolnăvicios, timid şi visător. Adevărata aventură abia începe…

Faimosul Studio Ghibli din Japonia demonstrează încă o dată că numărul de D-uri n-are importanţă, important e cum ştii să spui o poveste. Arrietty este o graţioasă şi fermecătoare poveste despre prietenie, despre amărăciunea celor mari care au încetat să mai pândească miraculosul şi bucuria copiilor, cărora miraculosul li se livrează în stare pură.

Nu ţin minte să fi văzut pe rottentomatoes (un site cu critici răi răi) un alt film care să aibă adeziune unanimă (100%)… Şi eu spun că merită din plin.

I_Saw_the_Devil_poster2. Akmareul boatda (I Saw the Devil) (crime, drama, horror)
(r.: Jee-woon Kim; cu Byung-hun Lee, Min-sik Choi)

Răzbunare, dulce răzbunare… Cum poţi s-o faci şi mai dulce? Numai unui asiatic îi putea veni ideea atât de sadică să nu-l omori din prima pe cel pe care-l urăşti, să-l laşi să scape, să-i dai speranţă că va rămâne în viaţă. Aşa face Soo-hyun, un poliţist a cărui logodnică gravidă e ucisă de un serial killer psihopat.

Un joc de-a şoarecele şi pisica, un joc extrem, în care rolurile se inversează când şi când, un joc plin de inventivitate.

Măiestria lui Jee-woon Kim nu constă atât în redarea terorii şi a oribilului, cât în reprezentarea dramei umane şi a sufletului coborât în cea mai sinistră zonă a infernului.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Comentarii 0 comentarii

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult