Filmele anului 2010 – Recomandări (II)

Filmele anului 2010 – Recomandări (II)

Continuăm lista recomandărilor de filme mai puţin cunoscute, dar care merită văzute, cu producţii din 2010. Criteriile după care au fost selecţionate ar fi: gradul de entertainment, originalitatea poveştii/ scenariului, imaginaţia/ inventivitatea, deschiderea spre reflecţie, calitatea cinematografică (regia, montajul, jocul actorilor etc.)

Continuăm lista recomandărilor de filme mai puţin cunoscute, dar care merită văzute, cu producţii din 2010. Criteriile după care au fost selecţionate ar fi: gradul de entertainment, originalitatea poveştii/ scenariului, imaginaţia/ inventivitatea, deschiderea spre reflecţie, calitatea cinematografică (regia, montajul, jocul actorilor etc.).

les_aventures_extraordinaires_dadele_blancsec3. Les aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec (action, aventură, fantasy)
(r.: Luc Besson; cu Louise Bourgoin, Mathieu Amalric)

Înainte cu mai bine de două decenii ca Indiana Jones să-şi dea drumul la aventuri, curajoasa Adèle Blanc-Sec scormoneşte după mumii care au ceva de spus, în timp ce în ceafă îi suflă băeţii răi cu gânduri măreţe. Întoarsă în Parisul începutului de secol XX, recreat în cele mai mici, superbe, detalii, reporteriţa e prinsă într-o aventură cu surprize la tot pasul ei delicat dar ferm. Amuzantă, înduioşătoare pe alocuri, cu o imaginaţie satisfăcătoare chiar şi pentru cei mai exigenţi dintre noi.

Un excelent film de vacanţă, spumos ca şampania franţuzească (dacă n-o fi cumva pleonasm), uşurel, fără abisalităţi, cu un farmec ce zăboveşte în ochiul intern ca un parfum bun pe piele.

the-brest-fortress-movie-poster4. Brestskaia krepost (The Brest Fortress) (război, dramă)
(r.: Aleksander Kott)

Câteva cadre de pe la început, breath taking, mi-au atras atenţia asupra acestui film de război, faţă de care eram un pic sceptic. Am o imensă stimă pentru cinematografia rusă, dar mai degrabă pentru cea de dinainte de 90. Filmele de război ruseşti de după 90 pălesc oricând în faţa unui Saving Private Ryan sau chiar Enemy at the Gates. Dar iată, în sfârşit, un film de război rusesc decent: Brestskaia krepost.

Nimeni nu se aştepta ca Hitler să fie atât de parşiv şi să invadeze Rusia. A făcut-o, iar primul avanpost pe care l-a atacat a fost fortăreaţa de la Brest. Nouă zile a durat asediul. Nouă zile de coşmar, nouă zile în care oameni obişnuiţi îşi dau seama că sunt mai curajoşi decât au visat vreodată.

O dramă cu o mare încărcătură emoţională, văzută prin ochii înspăimântaţi ai unui copil.

Citiţi şi Filmele anului 2010 – Recomandări (I)

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Comentarii 0 comentarii

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult