Filmele anului 2010 – Recomandări (IV)

Filmele anului 2010 – Recomandări (IV)

Continuăm lista recomandărilor de filme mai puţin cunoscute, dar care merită văzute, cu producţii din 2010. Criteriile după care au fost selecţionate ar fi: gradul de entertainment, originalitatea poveştii/ scenariului, imaginaţia/ inventivitatea, deschiderea spre reflecţie, calitatea cinematografică (regia, montajul, jocul actorilor etc.)

Continuăm lista recomandărilor de filme mai puţin cunoscute, dar care merită văzute, cu producţii din 2010. Criteriile după care au fost selecţionate ar fi: gradul de entertainment, originalitatea poveştii/ scenariului, imaginaţia/ inventivitatea, deschiderea spre reflecţie, calitatea cinematografică (regia, montajul, jocul actorilor etc.).

Burke-And-Hare-20107. Burke and Hare (comedie neagră, crimă)
(r.: John Landis; cu: Simon Pegg, Andy Serkis)

Omul valorează mai mult mort decât viu. La concluzia asta au ajuns Burke şi Hare, doi băieţi întreprinzători din Edinburgh-ul secolului al XIX-lea. Văzând la ce mare căutare erau cadavrele pentru disecţie (şi cum oamenii se încăpăţânau să trăiască mai mult decât era cazul, iar cimitirele erau păzite straşnic), B & H aveau nevoie de o idee “genială” pentru afacerea lor. S-au gândit să grăbească sfârşitul celor care n-aveau chef să crape. De unde a apărut şi termenul de “burking”, metodă specială de sufocat victimele…

Filmul este într-o mare proporţie fidel istoriei (în care o să-l vedeţi implicat pe însuşi Darwin), căreia i se adaugă, pe lângă talentul lui Simon Pegg (Burke) şi al lui Andy Sarkis (cel care i-a dat viaţă lui Gollum), o doză de umor negru substanţială.

Ne place să credem că băieţii au murit împăcaţi: măcar au contribuit la avântul ştiinţei.

Utomlyonnye_solntsem_2_-_2010rusdramawar18. Utomlionnîie solnţem 2(Burnt by the Sun 2)
(r.: Nikita Mihalkov; cu: Nikita Mihalkov, Oleg Menşikov)

Mă număr printre cei care urmăresc cu oarecare îngrijorare evoluţia lui Nikita din anii “occidentalizării”. Opţiunea lui pentru filme crowd-pleaser mă întristează un pic,iar ultimele producţii mi se par plat-comerciale. Cu toate astea, rămâne în continuare unul dintre cei mai buni regizori.

Chiar dacă U S nu este o capodoperă (iar prima parte e un pic mai bună), rămâne un film atins de geniul lui Mihalkov, care ştie atât de bine să povestească, să te emoţioneze, să-ţi arate pasiunile în cel mai monumental mod cu putinţă. Căutarea celor dragi, a familiei, e tema principală, iar miza e cu atât mai mare cu cât Mihalkov joacă alături de Nadejda, fata lui cea mai mică.

Pe lângă asta, Utomlionnîie solnţem 2 rămâne un excelent film de război, un bine documentat film despre comunism. Şi, cum era şi de aşteptat, cu un pic de poezie.

În fond, e doar a doua parte, verdictul ar trebui să-l dăm după încheierea trilogiei.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Comentarii 0 comentarii

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult