Filmele anului 2013 – Recomandări (II)

Filmele anului 2013 – Recomandări (II)

Continuăm cu recomandările de filme mai puțin cunoscute, dar care merită văzute, din 2013. Criteriile de selecție ar fi: gradul de entertainment, originalitatea poveștii/ a scenariului, imaginația/ inventivitatea, deschiderea spre reflecție, calitatea cinematografică (regie, montaj, jocul actorilor etc.)

Continuăm cu recomandările de filme mai puțin cunoscute, dar care merită văzute, din 2013. Criteriile de selecție ar fi: gradul de entertainment, originalitatea poveștii/ a scenariului, imaginația/ inventivitatea, deschiderea spre reflecție, calitatea cinematografică (regie, montaj, jocul actorilor etc.)

selfish_giant_ver2_xlgThe Selfish Giant (dramă)
(scenariu, regie: Clio Barnard; cu Conner Chapman, Shaun Thomas)

Dacă vă închipuiați că numai la noi se fură cabluri de pe linia ferată, v-ați înșelat: și în Anglia e o afacere profitabilă (și la fel de riscantă). În ea intră doi puști de școală generală: capul răutăților, Arbor, mic-și-rău, de care e bine să te temi chiar și dacă ești adult cu brațul mai gros ca piciorul lui, și blajinul și sensibilul Swifty, un grăscior înnebunit după cai. Proveniți din familii disfuncționale și cu grindina de datorii, băieții strâng fiare vechi de pe unde apucă, iar noaptea dau târcoale zonei feroviare, pentru adevăratele goodies, pe care le aduc lui Kitten (!), un tip cu principii morale destul de laxe ca să închidă ochii la pericolele la care se expun micii hoți.

În primul rând: băieții sunt fantastici, they are so so natural! Apucăturile de golănei, gesturile, mimica, hârjoneala lor, atitudinea față de ceilalți – totul e atât de firesc, generând efectul unei senzații de intimitate fantastice. Regizoarea Clio Barnard nu le e mamă, ci tovarășă de joacă. Deși constrânse de canonul restrictiv al unei drame de factură clasică (și, în mare, cu o poveste predictibilă), personajele, principale și secundare, au capacitatea empatică a unor lideri carismatici.

The_Young_and_Prodigious_posterThe Young and Prodigious T.S. Spivet (aventură, dramă) 
(regia, scenariul: Jean-Pierre Jeunet; cu Kyle Catlett, Helena Bonham Carter, Dominique Pinon)

Mi-ar fi plăcut să pun în cap de listă acest film. De fapt, am ezitat ceva până i-am făcut loc aici. Fiindcă Jeunet m-a dezamăgit a doua oară (după Micmacs…), iar de data asta, chiar ceva mai mult. Dar, în definitiv, un film de Jeunet, oricât de slab, e un film care merită văzut.

Dacă Selfish Giant este un neorealist de forță în griuri sumbre, despre copii de la periferia societății, care ar da orice să nu treacă pe la școală, T.S. Spivet zugrăvește în binecunoscutele culori vii, de jucării retro, universul unui băiețel de 10 ani genial, care trăiește într-un fel de paradis natural, unde singurele urme de tehnologie mai nouă sunt trenul, telefonul fix și toasterele (pe care mama, interpretată de H.B. Carter, le tot arde).

T.S. a inventat (un) perpetuum mobile și e chemat de Smithsonian Museum să-și ridice premiul. Trist fiindcă ai lui s-au distanțat de el de când fratele său mai mare a murit într-un accident, băiatul o pornește singur la drum, ascunzându-se într-un tren, făcând autostopul etc. Fascinantele sale cunoștințe de cartografie și nu numai îl ajută să se descurce, ceea ce nu face aventura mai puțin palpitantă și revelatoare de învățăminte.

Adaptare după Operele alese ale lui T.S. Spivet (una dintre cele mai fascinante lecturi pe care le-am avutt în ultima vreme), filmul reușește să închege o povestire coerentă, amuzantă, înduioșătoare pe alocuri. Carter e minunată în rolul mamei aeriene, în timp ce Dominique Pinon (preferatul lui Jeunet) punctează pasager, dar cât poate el de memorabil.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Comentarii 0 comentarii

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult