Jupiter Ascending – Ghidul capitalistului galactic

Jupiter Ascending – Ghidul capitalistului galactic

Credeați că oamenii sunt conectați la mașini care le sug energia în timp ce au impresia că viața e compusă din impozite, blocaje în trafic și iepurașul de Paști? Mai luați o pastilă, să vă reveniți. Adevărul e mult mai nedrept: impresia e reală, mașinile Matricei, nu. În schimb, deasupra noastră pândesc, până suprapopulăm Terra (gata, am și făcut-o?), niște ăia, oameni ca tine și ca mine (sau nu), gata să ne sacrifice pentru interesele lor meschine. Se vorbește de o anume „recoltă” – și nu sună deloc optimist pentru viitorul nostru. Neo, tată, ce zice tastele lu’ matale de asta?! Dar stai, că Neo nu-i…

O avem însă pe Jupiter Jones (Mila Kunis), pe post de – pentru început – Cenușăreasă. Rusoaică emigrantă, orfană de tată astronom (ca să n-aibă cui să-i frece ridichea că face lumea mișto prenumele ei), doarme cu două babe în cameră, se scoală la 4.45 (da, dimineața) și spală WC-uri la bogătani (același WC actually, să dea retoric). Și, într-o zi se trezește că-i căutată de niște derbedei spațiali pe motiv că ADN-ul ei o arată ca fiind moștenitoarea unei corporații galactice care deține, printre alte domenii, și modestul nostru Pământ. Și de aici încolo, Jup a noastră-i făcută minge de ping-pong de la unii la alții, care ba vor să-i ia frumusețea aia de gât, ba încearcă s-o păcălească pe față.

Singur Caine Wise, o corcitură de om cu câine/ lup, o apără cu îndărătnicie, vânzolind-o pe deasupra Chicago-ului și prin spațiul cosmic, amețind-o de tot (că și așa mitica-i derutată de câte informații tre să proceseze cu căpșorul ei). În asemenea hal o zăpăcește, că veverița se udă toată și ajunge să-i facă ochi dulci pe față. Dar stop, zice vajnicu’ (un Channing Tatum care arată ca aterizat de la un party gay). Stop, că tu ej alteță, iar io jumate câine. „Dar mie-mi plac câinii. Totdeauna mi-au plăcut”, replică boticul. (Hohote în sală. Bunuță faza. Nu mă omor după Kunis, dar aici chiar nu văd pe altcineva să fi fost mai grăitoare.)

Ditamai corporația, cum ziceam. Familia, Abrasax, e compusă dintr-o soră și doi frați. Eddie Redmayne, pe post de Balem, e cel mai fain de departe: de la o voce de zici că abia l-au dezgropat, până la niște bași cutremurători când vine vorba să-și explice filozofia dezvoltată pe mii de ani („totul pentru profit”). Care scenă e singura cu adevărat serioasă din tot filmul. Cazi pe gânduri și apoi începi să înjuri capitalismul și marii exploatatori. Adică, frate, mai înțelegeam să mă jecmănească un tonomat (Matrix), dar omu’ de lângă mine, care amândoi ne tragem din maimuță?! (Sau nu, că aici aflăm că suntem de pe altă planetă etc.)

Dacă mesajul este clar și nu se-ndreaptă către Marte (ca să cităm niște clasici în viață), în schimb scenariul e mișcare browniană. Tre să fii tot timpul pe fază ca să nu pierzi „firul”, în principal din cauza tuturor răilor cu care are de-a face Jupiter, că nu-s uniți, ca agenții Smith, dar, cu toate astea, paradoxal, indistincți. Pe urmă, aia mică n-are timp nici să respire, darmite să acționeze. E culmea pasivității. Dacă nu-i mușchiu’ tatuat al lu’ Tatum prin preajmă, dă-n criză de inspirație. Aici, cred că the Wachowski au zis: mai dă-le dreacu de eroine voluntare, să mai fie și-una „feminină”, numa’ bună de salvat.

Dar… Dar… Filmul strânge atâtea puncte la celelalte capitole, că îl ierți. În primul rând, decorurile, gadget-urile (cyber/steampunk), acțiunea, toate mustind de aluzii la multe, multe capodopere S.F., sunt năucitoare. Printre secvențele absolut superbe, una, de un umor subtil, care trimite la Brazil: împreună cu Wise și un funcționar-android ultraantipatic tocmai pentru că e programat să fie simpatic, Jupiter intră într-o mică aventură birocratică. E trimisă de la un birou la altul și înapoi, are nevoie de „ștampile”, „trimiteri” etc. (Iar hohote.)

Mulți vor spune că este un regres uriaș pentru frații Wachowski. Eu aș zice doar că aceștia s-au distrat copios. Și că noi, cei care ne așteptam la o capodoperă, trebuie să ne relaxăm și să ne distrăm la rându-ne.

nota_8.jpg Notă: 8

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult