Kingsman: The Golden Circle (2017) – Mai puțin distins, dar mai copios…

Kingsman: The Golden Circle (2017) – Mai puțin distins, dar mai copios…

…Decât prima parte. Surprinzător pe bucăți, surprinzător în întregime. În sensul bun, huh? Depinde de unghiul de vedere. Unii ar zice hm. Eu înclin, în ce mă privește, balanța, înspre da. Filmul conține atâta vervă, că ieși de la el cu zâmbetul pe buze. Entertained, cum zice anglofilul.

Inutil de spus că încă din primele trei minute ai acțiune trepidantă, atât de savant pusă în pagină că zici că-i vrăjitorie. Cum dreacu’ au filmat chestia aia, de face de rușine, tehnic și – de ce nu – artistic, o tonă de F&F-uri?! Ca să nu zicem de doza de coolness în toată treaba: Eggsy (îl știți, e puștiul orfan tânără speranță recrutat de Kingsman în episodul trecut) o face parte-n parte cu un derbedeu supercalificat și cu un braț de metal, într-un taxi londonez. (Știați că taxiurile londoneze sunt, sau erau, cel puțin, mai înalte, ca să încapă țilindrul vreunui domn care se duce la operă?)

În spatele atacului împotriva serviciului secret se află o duduie scrântită drastic: Poppy este echivalentul villain-ului jamesbondesque la feminin, cu tușele comice de rigoare (pe alocuri exagerate). Țâcnita cu gânduri grandomane e jucată de Julianne Moore, dap, agenta Starling, care se confrunta once upon a time cu psihopatul Hannibal. Drăguț. Desigur, între noi fie vorba, Moore n-o să se laude cu rolul ăsta, că nu-i vreunul să-și arate talentu’ la maximum, cum nu era nici Valentine pentru Samuel L. Jackson, în primul Kingsman. Dar sperăm că s-a amuzat. Că noi, da.

Poppy este șefă peste un cartel de droguri ce n-a visat Escobar. Tot ce deține e cumva de desene animate, atât de ireal pare: tipesa dă de fumat, injectat etc. la toți, din America până în Marea Britanie și Suedia. Sediul ei se află în junglă (cum altfel), iar acolo se întâmplă perversiuni greu de imaginat (și de mistuit, pentru cei mai emotivi). Printre altele, spre deliciul nostru, îl ține prizonier pe Elton John, că ce mahăr ești dacă nu-ți permiți un cântăreț numai al tău? Dar importantă e ideea ei de a-și extinde afacerea (sau, mă rog, să n-o dăm în spoilere). Or, în calea ei se află inamici. Or, ăștia nu știu cu cine s-au pus. Fiindcă, o să vedeți, loviturile vor fi crunte: una dintre caracteristicile antagonistului adevărat e să dea cu sete. Iar ea dă.

Una dintre surprizele mari e că în scenă intră niște cowboy, băieți mai puțin stilați de peste ocean. Printre ei, Jeff Bridges (plecăciune), Channing Tatum (oh, boy, un țăran american desăvârșit, dar cu skillși de Statham) și o Halle Berry într-un rol care se vrea o variație la rolul lui Moneypenny, din seria Bond. Lăudabilă alăturarea: scorțoșii englezoi, lângă relaxații mestecători de ciungă. Și, nu în ultimul rând, avem un cowboy cu un echipament (lasou, bici) atât de șmecher de nu-ți vine să crezi. Tot inutil de precizat că gadget-urile sunt personaje în sine aici, precum – deja – celebra umbrelă antiglonț a lui Hart/ Galahad/ Colin Firth, care, nu e niciun spoiler, revine aici, căci fără el, seria n-ar avea sens. Circumstanțele reamplasării lui sunt, în parte, previzibile, în parte mai puțin, cu note exploatate sentimental – pretty cool.

Kingsman nu mai e ce-a fost, dar cumva are înțelegerea noastră. Ne-am săturat de sequeluri care bat pe aceeași monedă și preferăm ceva îndrăzneț, care iese din matca stabilită. Cu riscul de a fi mai puțin verosimil, noul K mizează totul pe o carte: surpriza. Vrei surpriză și muuulte piste noi în majoritatea secvențelor? Noul K e ceea ce cauți. Vrei bancuri (umor de bună calitate) și acțiune să-i dai replay? La fel. Kingsman: The Golden Circle e complex (până la granița confuziei, fără să treacă însă dincolo), ironic și (deja) autoironic, cu tot ce te-a încântat în primul episod ridicat la puterea a doua (uneori în detrimentul scheletului scenariului). Un spectacol pentru minți deopotrivă mobilate și mai puțin mobilate, odihnite sau obosite, care vor distracție și-atât. Mai menționez că avem scenă de luptă filmată (aparent) dintr-o bucată (pandant la cea din primul K, slaughtereala din biserică, scenă deja de referință), că sunt glume scato la care am râs și eu (deci, se poate), și o apariție (Poppy Delevingne) care aduce izbitor cu Heidi Klum și care ar putea (apropo de Heidi) să poarte și ea aripioare de înger pe podium, la Victoria’s Secret. Da, o vedeți în underwear și vă minunați.

nota_8.jpg Notă: 8

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult