Neighbors 2: Sorority Rising (2016) – Distrează-te cât mai poți

Neighbors 2: Sorority Rising (2016) – Distrează-te cât mai poți

O să râdeți, dar Neighbors 2 e mai bun ca primul (Neighbors ). Dap, pornind de la aceleași premise, păstrând elementele definitorii (stil, ton etc.), noua încleștare suburbană satisface ceva mai mult, chiar dacă guerillele de aici nu te învață nici acum – nu la modul direct, cel puțin – cum să-ți dobori vecinul-cu-bormașina. 

Au trecut 3 ani ca 13. Toți se simt, dacă nu cu un picior în groapă, măcar cu el atacat de gută: eroii fostei epopei se percep pe ei înșiși bătrâni rău. Mac (Seth Rogen) și Kelly (Rose Byrne) vor mai avea un copil, iar asta-i înfricoșează și se gândesc cum o să fie dulceața lor de fetiță de 3 ani la adolescență, ceea ce îi deprimă profund. În ce-i privește pe Teddy (Zac Efron) și foștii colegi de frăție, te și trece amarul gând sic transit gloria frăției la vederea unor adulți osteniți deja de responsabilități. 

Mac și Kelly vor să-și vândă casa, dar li se spune că sunt în „perioada de grație” de 30 de zile: în acest răstimp, posibilii cumpărători verifică fiecare balama, fiecare pată suspectă și fiecare zid proaspăt zidit în spatele căruia stă ciopârțită mama soacră (glumesc). Ca să vezi ghinion, în casa de alături se mută noua frăție studențească Kappa Nu, numai gagici, sub conducerea lui Shelby (Chloë Grace-Moretz ). Ideea lui Shelby e în felul următor: sorority-urile nu organizează petreceri din principiu, gagicile neavând altă opțiune de distracție decât party-urile de masculi agresiv de încinși, deci trebuie să găsească o soluție de mijloc, să fie distracție între fete, fără umilințe. 

Situațiile celor două tabere sunt congruente: babalâcii tre musai să vândă casa, fetele tre să rămână cât mai mult în a lor, deci au nevoie de bani de chirie. E un cerc vicios: le trebuie bani pentru petreceri, iar banii tot din petreceri îi scot (îi strâng în găleți!!!). Ca și în cazul primului Neighbors, ținem și cu unii, și cu ceilalți, că fiecare are dreptatea lui. (Ceea ce e, iar, ușor derutant.) Și, personajul-pivot, cel care pune gaz pe foc sau mediază conflictul, Teddy (încă supărat că din cauza soților Radner are cazier), are și el dreptate. (Ceea ce ne scoate cumva din dilemă și ne dă un posibil punct fix în care să ne stabilim unghiul de vedere.) 

Tema conflictului între generații (Teddy e deja socotit ca fiind bătrân!) e secondată de cea a sexismului, care ajunge cu „dezbaterea” cam departe, până la un atac cu tampoane folosite, de zici că e vreun happening feminist din anii 70. O situație destul de ciudată, cu atât mai mult cu cât masculul gata de rut e reprezentat aici anemic: „fertilul” dialog între sexe adolescente (care a dat naștere zilioanelor de filme cu frățietăți) aici nu prea există. E aproape o segregare. Scena cu atacul bikinistelor asupra lui Mac din trailer e printre foarte rarele de acest gen. Rolurile s-au schimbat: ca să atragă atenția fetelor de la ceva anume, Teddy le face striptease. Nu știu dacă avem deja de-a face cu vreo mutație, dar nici mult nu mai e… Girl power nu mai e o vorbă goală. 

Intriga surprinzător de dinamică (trădări, despărțiri, împăcări), situațiile, cu ceva ingeniozitate (mai puțin faza cu telefoanele) și, la nivel psihologic, cu un touch apatowian, obișnuitele lovituri la corectitudinea politică (fetița de trei ani se joacă cu dildo-ul mamei), neașteptate scene de acțiune cu montaj nervos, slapsticks de hohote (vai, airbag-ul ălaaaa), gimmicks interesăntuțe („minionii”, lol) și, pentru amatori, nelipsitele scârboșenii – toate astea recomandă noul Neighbors ca pe o comedie, dacă nu strălucită, măcar ca pe una care merită o încercare. 

Notă: 7  

nota_7.jpg

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Comentarii 0 comentarii

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult