Safe – Las-o-ncolo de gălbioară, trăiască actionu’, frăţioare Statham!

Safe – Las-o-ncolo de gălbioară, trăiască actionu’, frăţioare Statham!

Păi, chiar aşa: de ce încurcă chinezoaica la bunul mers al ruptului de capete interlope? Da, am înţeles, e doar un pretext, dar nu găseau şi ei ceva mai bun? Nu era de ajuns că lui Luke (Jason) i-au mierlit nevasta ruşii şi pe aurolacu’ pe care tocmai îl încălţase?

Cu aurolacu’ treaba a fost chiar interesantă, cu o notă de fatalism antic: ruşii i-au promis mardeiaşului că tot ce se apropie de el moare. Bun aşa. Şi? Păi, stai să vezi, că asta nu fu bună, au găsit ei motivaţie de motivaţie pentru a-l pune pe Statham să facă ce ştie el mai bine.

Fix din China apare bambina, adusă de mafioţii gălbejiţi pe post de computer, că ei sunt ecologici, nu se bagă la prize. Mei face calcule pe loc, reţine nşpemii de chestii şi mai e şi politicoasă. Deci, achiziţie. Ei, şi aici vine problema, că apare nuş ce cod, care valorează. O să vedeţi că toată chestia e cam în ceaţă (deşi n-ar trebui să fie, dar, deh, e acţiune, de abia aştepţi să-l vezi pe Jason făcând freza cu picioru’ la derbedei).

Ruşii se inflamează, vor moarte de copil, poliţiştii corupţi cer şi de la ei şi de la chinezi. Şi încep ruşii şi chinezii să tragă de fătucă e a mea, ba-i a mea, uite, seamănă şi la ochi, până apare pitbullu’ Statham şi le zice al treilea câştigă, fraerilor. Dându-le peste bot şi la copoi. Care, ca să vezi, se cunosc cu băiatu’, că fusese de-al lor, once. Cum se potriveşte soarta asta, nene…

Cu toată metropola pe urme (că n-o să vezi om bun, vreunul care să n-aibe o problemă cu Luke/Jason), ex-poliţistu’ şi fetiţa se prind cumva că cel mai bine e să dea piept cu elementul rău, de la opincă până la vlădică (alias primarele).

Deci… Safe e just another Statham movie, unde doar clişeul e safe. Deşi reţeta cu ocrotitorul de fiinţă plăpândă ar fi trebuit să rupă (vezi Léon şi chiar şi Mercury Rising, cu Bruce Willis, care nu e strălucit, dar merge, şi seamănă la temă de zici că-i remake), au greşit şi castingul şi scenariul. Jason plângând? Te buşeşte râsu’. Iar marea problemă e că mititica cu ochi oblici e de marionetă. Parcă nici nu există. Nu te lasă să empatizezi cu ea.

Şi a zeceamiaoară: the bad guy n-are sânge-n el. Măcar în Mercury Rising avem un Baldwin bunicel. Să nu mai zic de Gary Oldman din Léon. Până şi o obscuritate precum Red Siren are drept villain o mămică psycho convingătoare.

De când a întrerupt contactul cu Guy Ritchie, fabrica de remodelat arcade Statham cam face acelaşi rol peste tot. Variază doar numărul de car chases şi de molari scoşi din gură la şmecheraşi. N-aş putea să aproximez după al câtelea Statham movie o să mă satur şi, când o să am chef de action, o să reiau frumuşel colecţia cu Bruce Willis.

nota_6Notă: 6 (merge dacă eşti fan disperat Statham sau nu eşti până peste cap de action)

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult