Sisters (2015) – Și ele, ca băieții…

Sisters (2015) – Și ele, ca băieții…

„Sorry I objectified you yesterday”, îi spune Maura (Amy Poehler), una dintre surorile Ellis, lui boy-next-door. Între noi fie vorba, cum i-a vorbit ăstuia în ziua precedentă, cu foarte multe referințe la fundul lui (o chestie care se va dovedi premonitorie într-un sens), ar face de rușine cei mai pofticioși și plini în vervă golănași de pe șapte continente când vor să agațe o tipă „periculoasă”. Încă o dată, fetele o fac mai bine (cel puțin în America, unde un gluteus maximus bărbătesc încă are altă valoare ca la noi).

Vorba lui Cyndi Lauper, girls just want to have fun. Chiar și la 40+ (cazul surorilor Ellis). De ce nu? Avem atâtea comedii cu purisani care, loseri sau sufocați de cravată și, eventual, stânjeniți de inel, vor s-o mai comită ca pe vremea când singura grijă era să fie admiși într-o frăție cool.

În buna tradiție a comediilor cu adulți-care-vor-să-mai-fie-adolescenți-o-dată, ceea ce implică anumite disfuncționalități în prezent, surorile Ellis, Maura și Kate (Tina Fey), nu au chiar viața pe care și-au visat-o. Deși face acte de caritate, blonda Maura e divorțată și nefericită în dragoste, în timp ce bruneta Kate are o fată, după aparențele fizice, deja bună de măritat, care-i freacă ridichea că iar e șomeră și mai iresponsabilă decât ea, progenitura. Ceea ce nu-i chiar frumos, iar relația respectivă pare ușor dubioasă, că te întrebi de ce donșoara nu e deja pe piciorele proprii. Măcar dacă o vedeai ducându-se la școală, dar nu. Habar n-ai dacă mai e încă la școală. Nici cine e tatăl – da, ar fi complicat povestea, dar unele chestii trebuie lămurite (mai ales în spațiul american). E și cazul celei în care părinții surorilor s-au decis să se retragă la un (fel de) azil. (Deși nu numai că nu-i doare nimic, dar mai fac și sex. Nu vă speriați, e o informație indirectă.)

Cele două fete află că părinții vor să vândă casa (cuibușorul de nebunii din adolescență al surorilor) și trebuie să se întoarcă acasă pentru a-și strânge lucrurile (motiv pentru nostalgii cu obiecte și afișe ridicole, cum am avut cu toții). Ajunse aici, Kate, sora cea mare și capul răutăților, se gândește să facă o ultimă petrecere, la care să-i invite pe foștii colegi de generație. Majoritatea, oameni la casa lor, cu copii și responsabilități (firește, ele încă au imaginea acestora din adolescență). Problematic? Da. Și funny. (În cea mai mare parte a timpului.)

Poate ne-am fi dorit să avem mai multe star-uri în cadru. Poate nu ne-am fi supărat dacă John Leguizamo (cam singurul cunoscut pe aici) ar fi avut ceva mai consistent de spus. Dar chiar și așa, comedia funcționează. Uneori, cu schemele vizibile, dar cu gaguri suficient de impertinente cât să învioreze un segment mare de public fără să cadă (prea des) în extreme grosiere, fără un mesaj bătut în cuie, Sisters e, totuși, incredibil de bine pus în pagină pentru categoria lui. Cu ceva mai mult efort, ar fi putut fi un mic triumf.

Bancurile cele mai simple (discursul unui traficant de droguri taciturn e epic), chiar dacă nu neapărat originale, sunt mai eficiente decât cele în cascadă (iar asta indică măiestrie, bravo). Comicul de limbaj nu face întotdeauna casă bună cu cel de situație (nu din cauză că acesta din urmă e mai puțin inspirat și la prima mână, ci pentru că e de alt nivel, more dummy). Se simte o umbră (mai multe, actually) de Apatow (da, pe lângă scenele de „sex” penibile, printre altele e și un film mai lung decât necesar), ceea ce nu e tocmai o bilă albă, dar filmul conține destule momente convingătoare. În primul rând fiindcă fetele dezvoltă chimie din abundență, în ciuda faptului că, fizic, nu seamănă cum nu seamănă R2D2 cu Chewbacca. Ceea ce le face (cel puțin mie) mai simpatice decât Amy Schumer în Trainwreck.

O comedie la care să râdă și ele, și ei? Incredibil, dar adevărat. Și, dacă nu un film memorabil, măcar unul de la care să pleci binedispus. Ceea ce nu-i de ici, de colo.

Notă: 7

nota_7.jpg

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Citește mai mult despre: amy poehler sisters tina fey

Comentarii 0 comentarii

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult