Taken 3 – E ultimul? Sperăm!

Taken 3 – E ultimul? Sperăm!

Take it or leave it? Leave it! Taken 3 este multmultmult mai slab decât mă așteptam.
Spoiler: de ce Taken, că nu mai e vorba de răpire? E vorba că e omorâtă (ex)nevasta lui Mills (o Famke Janssen care poate se apucă în sfârșit de filme pentru adulți, așa cum ar fi firesc). (O fi metaforă, ce știm noi…)

Deci. Killăreală cu înscenare: Mills pică de păcălici și-l fugăresc polițai conduși de Dotzler (Forest Whitaker). Între timp, fata lui, Kim (Maggie Grace, cu aceeași expresie de majoretă căreia i-a dat țeapă bf-ul la balul de absolvire) a rămas gravidă. Fapt fără absolut nicio valoare în economia scenariului. Dar, nah, cu ce să umple și ei o oră și trei sferturi?

În ecuație mai apar: actualul soț al Lenorei, om rău, de la care te aștepți măcar la o surpriză – și te rogi să nu fie implicat în crimă, ca să nu fie totul atât de simplu -, și niște ruși (cum altfel!). Fază amuzantă: unul dintre ei îi zice lui Liam, printre dinții care au fost, „ai un accent de rahat” (adică, în rusă). Băiete, accentul tău nu e cu nimic mai bun. Ca să nu spunem că e total aiurea să-i spui unui tip (hetero) „suka” (cățea). N-au producătorii ăștia un 50 de dolari să dea la un amărât de profesor emigrant rus, să le corecteze textele?! Pfff…

Tot filmul e urmărire, cu tot felul de dispozitive nu foarte impresionante, dar suficient de multe ca să facă din fugăreală ceva lipsit de transpirație și cu prea puțin full contact. Ca să nu mai zic de faptul că, dacă, în primele Taken-uri, Mills era pe teritoriu străin (= necunoscut și/ sau ostil), acum e acasă la ‘mnealui bine merci. Boerie.

Plot-ul este nu numai banal până la enervare, dar și fără măcar un twist cât de sfios – față de 3, primele două T-uri erau capodopere de ingeniozitate. Să nu mai spunem că intriga e impertinent de neverosimilă: ajuns la crime scene, detectivul Dotzler mănâncă gogoașa (caldă încă) cumpărată de Mills. Este de la sine înțeles că un om care tocmai a cumpărat o gogoașă intenționează să-și omoare nevasta. Sau: la ce dracu i-a trebuit lu’ Mills o mostră din părul Lenorei (pentru care a intrat prin efracție la morgă)?

Pe lângă asta, dialogurile ne insultă grav inteligența, atunci când pur și simplu nu sunt de un comic involuntar. Bine că avem, în schimb, „simboluri” (calul de șah frecat de Whitaker) cu înțelesuri pe veci ascunse. Enervant.

Cel mai nașpa e că nici măcar acțiunea nu-i cine știe ce. Ai atâtea tăieturi la karateală și pif-paf, că te dor ochii. Tăieturile sunt semn clar că Liam nu prea e în formă. Domnu’ tata lui Kim, ia uitați-vă la Colin Firth (Kingsman) ce gimnastică are în el! Păi, se poate?!
(Nota e umflată pentru prestația lui Forest Whitaker.)

nota_35.jpg Notă: 3.5

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult