The Fate of the Furious (2017) – La prima intersecție virați la thriller, la a doua, la telenovelă

The Fate of the Furious (2017) – La prima intersecție virați la thriller, la a doua, la telenovelă

Vin Diesel, c-o jimblă și-un trandafir ițindu-se dintr-o pungă de cârpă cum erau pe la noi înainte de ‘89 – și cum mai au încă unii pensionari: producătorii F&F habar n-au ce-or să răscolească cu imaginea asta în sufletele românilor, de altfel, mari amatori ai seriei, conform statisticilor. 

Ca să lămurim: punga se explică prin faptul că Vin/ Dom Toretto se află în Cuba, iar trandafirul e destinat proaspetei soții, Lety: e luna de miere, romantismul plutește în aer dimpreună cu fumul de eșapament, că race-urile nu pot lipsi nici măcar aici – și dacă s-ar duce Dom în jungla amazoniană, tot ar pune-o băștinașii de o cursă. Toată treaba însă e mai degrabă un pretext ca să bage mașini „exotice”, „de colecție”, „rable” ingenios modificate (că, se știe, în patria lui „Che”, ca la noi pe vremuri, nimic nu se aruncă, totul se repară): cea pe care se întrece Toretto cu un șmecher local arată ca din Mad Max (și da, are butelie din aia care face mașina să zboare ca din praștie). 

Evident, soartei nu-i place să-l vadă pe furios liniștit & fericit, așa că i-o scoate în cale (în momentul cu punga) pe Cipher/ Charlize Theron, care grăiește sibilinic, cică hai să lucrezi pentru mine, că ai tăi te-or trăda. Cade Dom al nostru pe gânduri, de zici că nu-i a bună, ș-odată se întoarce împotriva la familie, într-o misiune în Berlin, unde le dă țeapă băeților, de nu mai știu ăștia ce să creadă. Lety are la acest moment o reflecție: ce i-o fi făcut aia, ce nu i-o fi făcut, dar ăsta nu e Dom al nostru. Adânc. 

Era în logica permutărilor (de care ascultă, în fața unei francize, orice scenarist netalentat, sau doar prudent) ca Vin să facă pasul respectiv. Cum e însă rezolvat acest „îndrăzneț” arc character comportă două părți: una proastă (din păcate, a principală) și una bunuță (a „mai” secundară). O elipsă cu scopul de a ne ține în wtf-se-întâmplă se va dovedi inutilă, un artificiu sărăcuț. În schimb, alte explicații, care ar fi irosit minute prețioase în dauna acțiunii și ar fi enervat publicul cu vreun dialog de doi lei, sunt evitate abil, de la un moment dat încolo totul legându-se frumos, pe ritm. 

În notițele mele de la FF6  scriam că, în următorul, personajul negativ sigur va fi o tipă (am omis să bag asta în cronică – din lipsă context). N-a fost în FF7 https://www.timesnewroman.ro/cronica-de-film/furious-7-au-pus-bun-in-furibund, dar apare acum. Cu hackerița Cipher e în felul următor: Theron reia zâmbetul de Mona Lisa și vorba calm-amenințătoare din Snow White , rezultatul fiind că pare din alt film. Neconvingător de diabolică: și nici scenariul n-o ajută. Adicătelea, ce i-o cășunat pe lume? Că-i psycho-și-gata, ăsta nu-i răspuns. În plus, dacă nu te îngheață din priviri, mai mult butonează calculatoarele și dă ordine. Păi, nu dă și ea un picior în gură, nu bagă un ambreiaj, „săț” zică care-i condusu’, că vorba aia, ce bine-i ședea în Mad Max ! Mbine, hai să zicem că încearcă să-l prostească din vorbe pe Dom pe teme ușor filozofice, gen nu există necesitate, totul e alegere: de unde și titlul, că, altfel, nu-i cine știe ce soartă la mijloc. Întâlnirile, reapariții de dispăruți (nu spun cine, dar nu vă faceți iluzii) au un iz telenovelistic (ceea ce nu e obligatoriu rău): pentru unii, ăsta ar putea fi semn de dramă. 

 Cipher e un fel de villain de 007, minus backstory-ul și motivațiile puternice. Păcat, fiindcă, în rest, grefarea thrillerului de spionaj pe wheel action merge binișor: iar nucleul („familia”) continuă să fie suficient de puternic. 

Mai dens, dar nu neapărat mai consistent decât anterioarele, cu multe faze de acțiune deștepte (mașinile teleghidate de Cipher, de zici că-s șoriceii sub vraja fluierului fermecat), iar unele chiar cu substanță (mai ales cele în oglindă și, eventual, de semn opus, ca atunci când se confruntă „frații”), cu un Dwayne în tandem cu Statham din care se putea stoarce mai mult comic (dar e OK și atât), cu două tributuri Paul Walker faine, FoF nu-și dezamăgește fanii (zic eu). E distractiv, deși nu chiar memorabil. 

Notă: 7.5

nota_75.jpg


A review endorsed by Arnia Software, the software outsourcing services company delivering top talent and high quality software development outsourcing in Romania.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Citește mai mult despre: cronica Fast and Furious Vin Diesel

Comentarii 0 comentarii

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult