The Lazarus Effect – Cronica unei morți alintate

The Lazarus Effect – Cronica unei morți alintate

Alint, mare alint pe makerii lui Insidious și The Purge în această nouă franciză (de unde știu? e evident, revin)! Mai mult S.F. decât fear-jerker (mai degrabă te sperii că nu știi toți termenii ăia, gen bistrat lipidic, depolarizare șamd), LE elaborează, elaborează și iar elaborează. Nu zic că faptu-i rău în sine, dar e bine să te prinzi la timp când complexul devine complicat.

Ia-n să vedem… Ne trezim în mijlocul experimentelor de resuscitare conduse de Frank (de la Frankenstein, evident), și Zoe, care, în greaca veche, după cum știm, înseamnă „viață”. (Dacă e să speculăm mai departe, numele noii coechipiere, care se ocupă cu înregistrările video, Eva, corespunde, în ebraică, lui Zoe.) Deci, mergem (și) pă simbol. La alt nivel, aria Reginei nopții din Flautul fermecat (ascultată la pick-up, cum altfel) are și ea o semnificație: că-i regină rea și împotriva la progres etc. Și s-ar mai găsi. Dar să nu plictisim.

Revenind la experiment, printre atâția termeni care te țin la respect și-ți dau senzația că lumea știe ce meșterește acolo, mai întâi, după un eșec c-un porc nesimțit care neam de neamul lui n-ar fi crezut, e pus pe picioare câinele Rocky. Care se comportă – cum altcumva decât – ciudat. („Dacă l-am smuls înapoi din raiul câinilor?”, filozofează ei. De parcă n-au văzut în viața lor Frankenstein sau Night of the Living Dead.)

Fiindcă totul se petrece mai mult în laborator, tre să le mai dai ceva de făcut oamenilor, așa că le dai o teorie a conspirației: niște bulangii de corpo le confiscă sculele și ar trebui să descoperim de ce. În cele din urmă, tre să ne mulțumim c-o simplă ipoteză, pe bulangii n-o să-i mai vedem, pentru că intrăm, în sfârșit în acțiune. Târzior, pentru fanul horror-ului cinstit. Și cu delicatețe inexplicabilă.

Resuscitată la rândul ei (c-a avut un accident stupid) cu „miraculosul” ser Lazarus, Zoe (Olivia Wilde) se comportă – cum altminteri – decât ciudat. În diferența specifică a definiției lui „ciudat” intră musai o pereche de ochi-insectă și nelipsitele vinișoare negre care apar-dispar.

De aici încolo, fanul se poate liniști: totul e suficient de previzibil, deși prea blând (Zoe-i ba bărbată, ba o bleagă). Prea puține victime (unul dintre motivele pentru care, pe lângă conspirația corpo, tre un sequel).

Un alt subplot (că vorbeam de elaborări) trimite la o amuzantă mizanscenă cu aer gothic: fetiță angelică în rochițică, păpuși creepy în flăcări și nelipsitul coridor retro, cu tapet). Aflați, în cele din urmă, ce-i cu treaba aia, dar să nu vă așteptați la cine știe ce revelație: tot o chestie rerumegată îi. În schimb, o viziune destul de fresh (și deloc optimistă) a ceea ce se află „dincolo”, în care se îmbină (para)știința și religia, compensează supărătorul déjà-vu legat de capacitățile orătăniei care devine savanta experimentată.

La nivel de personaje/joc, Oliviei nu-i iese mai mult de privirea aia de nevastă nefe, Eva (Sarah Bolger) e foarte prost exploatată (și, pe alocuri, rolul ei comportă mici red herrings dubioși), iar Mark Duplass, pe post de savant care n-are timp de logodnică, e jalnic în sensul în care nu trebuie. Mai ales când i se pun în gură replici stupide precum „este în stare de șoc, aduceți-mi o pătură” (serios?!). În rest, ceilalți doi, indispesabilul bufon arogant (Clay) și dispensabilul Niko (Donald Glover) sunt mai mult de figurație. Singurul cât de cât memorabil e Ray Wise (dada, tata lu Laura Palmer), care apare o dată și înfricoșător în chip de reprezentant corpo. (Mormolocii de imdb nici măcar nu l-au pus la cast! What’s wrong with you, ppl?!)

Filmat și montat binișor (makerii au redescoperit pontețialul creepy al unui hol gol, pe imaginea căruia, din off, bagi Mozart sau scâncete de agonie, cu licăririle de neoane aferente), Lazarus Effect a mizat pe un buget restrâns, ca atare nu se rupe-n paișpe de efecte.

Dar e un început bun. Mai ales că are un final isteț. Și, cumva, cu un soi de umor indirect pe care nu-l mai vezi în ultimii 20 de ani prin horroruri.

Nu vă sfătuiesc să vă uitați la trailer – are cam toate fazele mișto și, în plus, e spoiler.

nota_6.jpg Notă: 6

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult