The Nut Job – Foaie verde de alună, plictiseala se adună

The Nut Job – Foaie verde de alună, plictiseala se adună

…Ca urmare a faptului că tensiunea așa-zisului jaf e invers proporțională cu cantitatea nerușinată de clișee și alte chestii furnizoare de déjà vu-uri cu ridicata. Ce să mai zicem că snoava îi previzibilă ca traiectoria unei alune scăpate din mână (care, evident, ajunge în secunda următoare sub un papuc).

Surly veverițoiul (Brandon Fraser) nu prea crede în comunitate, mai ales dacă aceasta e condusă de un raton cu vocea lui Liam Neeson (interpretare faină, altfel), care îl surghiunește din te miri ce (miroase a pretext de la o poștă). Conflictul apare pe fondul foametei amenințând animăluțelele din parc. Alungat din ecosistem („fără proces”), pe sprinteior ar trebui să-l doară la bașcheți – o dată, fiindcă are experiență în sălbăticie (a se citi „în oraș”, unde sunt bunătățile), doi, pentru că oricum era discreditat. Doar că scenariștii știu ei că în astfel de cazuri, eroul tre să fie fish-out-of-water, așa că-i bagă în față niște șobolani, din păcate deloc convingători, după care apare instantaneu ceea ce ar trebui să fie soluția pentru problemele lui: un nut shop. Parcul trimite și el pe Andie (Katherine Heigl) și Grayson, fanta și fantele comunității, iar planurile bandelor rivale se ciocnesc… fără scântei însă.

Obstacolele „adevărate” vin de la niște bandiți care, așa, de simetrie (fără haz), plănuiesc o spargere de bancă și de la buldogița acestora, Precious. Întâlnirea dintre regnuri n-are nici pe de parte impactul scontat: surpriza oamenilor în fața micilor lighioane e palidă și confuză, iar conflictul, o alergătură obosită.

Ca să nu înceapă să se rărească prin sală, vine fuguța marea „răsturnare” de situație, undeva pe la mijloc. Așa că, după încă vreo 5-10 minute, poți să te retragi liniștit. Asta dacă nu ai copii de 4-7 ani cu tine, care s-ar putea totuși să se bucure de mișcare, cozi stufoase și să nu strâmbe din nas la fiecare „glumă” (legată sau nu de alune). (Mostră: „Sabotage? What is that? French?”)

Marea problemă, zic eu, nu sunt nici clișeele, nici scenariul lipsit de originalitate și surprize (în schimb, plin de mici contradicții și inconsistențe). Marea problemă e că n-au reușit să compună niște supporting characters ca lumea. (Mai sunt desene animate care se scot cu asta.) Buddy, șoarecele nevorbitor, companionul lui Surly? (Putea să lipsească, dimpreună cu alte vreo 4-5 personaje, printre care și gagica bandiților.) Pasărea Ratonului (luată din angry birds, ce să zic, hahaha)? Nicio noimă. Buldogița? Dacă smulge un surâs, acolo.

Foarte pe aproape ca subiect, dar la ani-lumină, calitativ vorbind: Over the Hedge (2006), pe care vi-l recomand.

nota_55Notă: 5.5

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult