Vacation (2015) – Low cost, low everything

Vacation (2015) – Low cost, low everything

Am avut așa, o strângere de inimă, când am văzut-o pe Christina Applegate în rolul ăsta, de mămică neîngrijită – cu părul nevopsit, burticuță și ținută neglijentă, care, alături de atitudinea ușor umilă, te face să crezi că a trecut prin dezintoxicări drastice și s-a înscris la pocăiți sau la amish. Nu așa mi-o închipuiam pe Kelly Bundy la 44 de ani. E tristuță rău.

Avem un cap de familie pămpălache și cu gusturi muzicale de-ți vine să-l execuți fără judecată când se apucă să fredoneze, Rusty Griswold (Ed Helms), pilot la o companie low cost, care, în loc să-și ducă nevasta și copiii în locuri exotice, le amărăște vacanța, an de an, cu același sejur la o cabană. De data asta, îi vine o idee: vor face o excursie la un parc de distracții aflat la 4000 km depărtare. El e singurul entuziasmat în toată chestia asta, și-l ține entuziasmul: mai mult înduioșătoare decât cu adevărat comică, încăpățânarea lui de a vedea partea plină a paharului, în ciuda dezastrelor care au loc pe drum. Adică, sincer, râzi cam cu juma de gură când e vorba de oameni necăjiți, când li se strică mașina – mai ales că n-au gânduri de parvenire.

Din start mi se pare o idee nefericită: n-ar trebui să vrea să-și schimbe condiția, să țintească sus, să viseze mare? Să-și dorească o excursie pe care nu și-o pot permite? Ce obțin ei din periplul ăsta? Evident, te aștepți la învățătura „important e să te simți bine cu familia, să fiți uniți, să vă înțelegeți și să vă acceptați așa cum sunteți”. Dar, ei nici la începutul filmului nu par prea departe de idealul respectiv. Ca atare, n-avem evoluție a personajelor. Rusty vrea să fie un tată mai cool, dar nu se străduiește suficient.

Apropo de mașină – asta e chiar un personaj. Făcută în Albania (!), are două fețe, două rezervoare de benzină, ștecher de băgat în priză, PGS care se blochează pe coreeană și multe alte surprize „binevenite”: „facilități” absurde și uneori periculoase. Mașina face cam toți banii – cele mai multe gaguri o au în centrul lor. Și dacă, îi bate gândul să refacă franciza lui Chavy Chase, atunci o să cer în mod expres să readucă pe ecran „minunea” albaneză – e singura care merită cu adevărat.

Că am menționat franciza: Ed Helms este un Griswold și băiatul lui Clark Griswold, personajul lui Chavy Chase, care are și el o apariție episodică nu dintre cele mai strălucite. Mai „vizibil” este Chris Hemsworth, pus într-o lumină mai mult decât flatantă pentru el (doamnele o să uite să respire), care reușește să mai dea un pic de vervă la nivel de interacțiune umană. Alții, precum Michael Peña sau Colin Hanks (fiul lui Tom Hanks) nu-s la fel de norocoși.

Majoritatea bancurilor sunt – cum altfel – legate de sex și chestii scârboase (vome, smocuri de păr pubian etc.). Gradul de dubioșenie tinde să crească în prezența celor juvenili, a căror relație are – în sfârșit – o determinată relativ originală: cel mai mic e șeful, cel mare e un lache.

În general, situațiile comice nu sunt suficient de dezvoltate (cu progresie, cu twist-uri), sunt mai degrabă izolate episodic, ceea ce, la un moment dat, plictisește. Cel mult trei faze au cu adevărat energia la care te aștepți de la un road movie cu peripeții (una implică un instructor de canoe isteric).

Ceva chimie în familie? Nesemnificativă.

Notă: 5

nota_5.jpg

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Comentarii 0 comentarii

Poate vrei sa vezi si

Vezi mai mult