Legislatorul eco-conștient! Un primar a tras ţeavă de bere în tot satul, să nu mai folosească oamenii atâtea sticle

În timp ce unele localităţi încă se zbat să se doteze cu apă curentă şi canalizare, există în România şi sate bine administrate, unde oamenii trăiesc ca în sânul lui Avraam şi mai salvează şi planeta pe deasupra! Bineînţeles, pentru asta îţi trebuie un primar pus pe treabă, care să cunoască pârghiile legale şi să le folosească pentru binele cetăţenilor.

Printre aceşti gospodari cu mintea ageră se numără Arhimede B., primarul unei comune din nord-vestul sud-estului ţării, care a declarat război mormanelor de sticle goale care acopereau, până recent, albia râului şi islazul satului.

„Reciclarea e o soluţie bună”, explică edilul, „dar eu am ales să tai răul de la rădăcină şi să-i conving cumva pe oameni să nu mai folosească deloc sticle. Aşa că am accesat nişte fonduri, am chemat nişte specialişti şi am construit o fabrică de bere în capul satului, de unde am tras o ţeavă la care poate oricine să se branşeze.”

„Bineînţeles, nu se bea toată ziua doar bere pe la noi, poate doar în satul vecin să vezi aşa ceva”, adaugă primarul ingenios. „Cu PET-urile şi dozele de suc mergem încă la reciclat, dar în mandatul viitor promit că voi ataca şi problema asta. Un puţ de apă tonică, o fântână arteziană cu limonadă şi suntem aranjaţi pe următoarea sută de ani. Zero plastic, zero sticlă.”

Cu toate că unii localnici au încercat să înşele sistemul punându-şi magneţi pe contorul de bere, per total, experimentul e un succes. „Funcţionează de trei luni şi deja satul nostru produce cu vreo 50% mai puţine sticle goale! Singura problemă e când e vreun meci mai important, atunci nu prea ai presiune pe ţeavă. Dar poate e mai bine aşa. Ce e prea mult strică”, a declarat un sătean.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

12 iunie 2024 11:52

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult