roman_cern_chituit_acceleratorUn tânăr fizician de la CERN ar putea fi primul român laureat al premiului Nobel pentru fizică, după ce ideea sa revoluţionară a sporit eficienţa acceleratorului de particule elveţian cu peste 300%, spun mai mulţi specialişti de renume.

“Acest demers epocal e cu atât mai demn de laudă dacă ţinem cont că Decebal Popescu nici măcar nu era angajat în Geneva pe un post de cercetător, ci muncea cu ziua la vopsit o şură de prin vecini“, spune coordonatorul proiectului, Heinz Senf.

“Într-o seară, după ce băuserăm foarte mult schnaps de supărare că ne scapă protonii din accelerator, am hotărât să-l lăsăm şi pe Popescu să accelereze nişte particule. De unde era să ştim că urmează să fim martorii unei revoluţii în ştiinţă?”

“Scufundând tacticos într-un lighean cu apă fiecare segment al acceleratorului, genialul român a descoperit de unul singur pe unde ies protonii, apoi s-a îndreptat spre o trusă murdară de var, de unde a scos un fel de pastă cenuşie cu care a astupat toate fisurile! Nu ne-a explicat ce e în compoziţia pastei, dar el îi zicea ‘chit’, cu siguranţă o prescurtare pentru ceva foarte savant”, a adăugat elveţianul, vizibil marcat de cele văzute.
Scris de Vasile | Friday, 21.02.2014 09:50 IT & Știința

National Cinematografic