Unul din cei mai importanți actori ai generației sale, Neil Armstrong a fost pasionat încă din copilărie de science-fiction și spațiu. Într-un interviu acordat revistei TIME în 1962 mărturisea că „Pământul Rotund” de Isaac Asimov este cartea care i-a marcat copilăria. 

Neil-Armstrong.jpg

La finalul anilor '60 cinematografia americană a fost profund influențată de cea rusă, în special de filmele reputatului regizor Andrei Tarkovski. Cel mai popular film al acestuia, „Primul om în spațiu”, cu celebrul actor rus Iuri Gagarin a fost un cult-hit în cetatea filmului și a declanșat o revoluție în domeniu. 

Stanley Kubrick a fost cel care l-a remarcat pe Neil Armstrong la un spectacol al Marinei Americane și a simțit imediat că în el zace un mare actor. Acesta i-a dat rolul principal în filmul „Primul om pe lună”, a cărui lansare a avut loc la cinema-uri și la televizor pe 20 iulie 1969 inaugurând, totodată, tradiția americană a summer block-busterelor. 

O parte din merit o are și președintele american Kennedy, care într-un celebru discurs din 1962 a promis națiunii americane ca până la finalul deceniului vor face un film despre un om care aterizează pe lună. În România, un singur actor a jucat în acest gen de filme, cunoscutul Dumitru Prunariu, eroul coproducției româno-ruse „Soyuz 40”. 


TNR refuză să ia banii pregătiți de Guvern pentru presă. Mai bine ne apucăm de făcut bere decât să facem presă cu bani de la stat. Și chiar vorbim serios: bereatnr.ro!

Scris de Eftimie | Tuesday, 16.07.2019 14:47 IT & Știința

National Cinematografic