Gata, putem sărbători oficial Centenarul! Pentru că nu o paradă militară poate da startul unui Centenar, ci abia momentul în care este lansată o băutură în cinstea lui. Iar acest măreț lucru toccmai s-a înfăptuit, odată cu lansarea pălincii Centenar, o băutură așa cum ar trebui să fie mai multe, de 100 de grade.

palincade102grade.jpg ”Nu există sărbătoare românească fără băutură, să fim serioși. Iar o paradă nu ține de sete”, explică Decebal Popescu, cercetător-șef al Institului de Cercetare Avansată a Prunei din Zalău. ”Așa că am creat ceva special, pălinca Centenar. Și dacă tot ne ținem ziua națională în decembrie, am făcut-o de 100 de grade, să ne încălzim eficient de la ea.”

Mare atenție, însă, când deschideți sticla de Centenar! ”Pălinca noastră este extrem de volatilă, astfel că trebuie consumată imediat ce-ați deschis-o”, avertizează Decebal Popescu. ”Așa că ar fi bine să fiți cu cineva când o beți, ca să nu se evapore aiurea. Preferabil, beți-o cu un ungur, că și pentru ei e Centenar, nu doar pentru români.”

Nea Costel, drojdier:

“Până şi eu mă trezesc pe 26 mai ca să merg la vot! N-ai nicio scuză dacă stai acasă!”

Scris de Calin | Saturday, 01.12.2018 12:06 IT & Știința

National Cinematografic