A fost găsit mormântul unui mare rege dac, înconjurat de 10.000 de Dorei de teracotă

O echipă mixtă de arheologi români și britanici care lucra în zona Orăștie a făcut o descoperire remarcabilă, care pune într-o lumină nouă aproape tot ce știam despre daci. Escavările au scos la iveală mormântul unui rege dac, ce ar fi trăit după Corrylus, înconjurat de 10.000 de Dorei de teracotă.

„O întrebare care a stat zeci de ani pe buzele tuturor istoricilor și arheologilor a fost asta, de ce nu avem mai multe construcții dacice, că doar nu le-au distrus romanii pe absolut toate. Cei 10.000 de Dorei de teracotă explică foarte clar de ce nu, mai toate pozițiile în care dorm sau trag chiulul sunt destul de expresive”, a explicat Mark Bernard-Davids, arheolog British Museum.

Dealtfel mormântul regelul dac nu este ocupat de nimeni, pentru că nu este finalizat. Conform cercetărilor, lucrările la acesta au pornit în anul 40 după Hristos și la 15 ani de la moartea regelui încă nu era gata. „Se pare că atunci au pornit dacii tradiția incinerării morților, că începuse să se împută ăsta și săpatul de gropi, pusul de stele funerare și alte activități asemănătoare presupun efort”, spun arheologii.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

29 iulie 2019 11:11
Citește mai mult despre: Dorel

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult