Ardealul, singura zonă de la noi cu eclipsă solară totală! Abia acum a ajuns cea din ‘99

Fenomenul astronomic rar de care au avut parte românii azi a reuşit să-i bucure pe unii mai mult decât pe alţii. Deşi se ştia că doar în Insulele Feroe şi Arhipelagul Svalbard urma să se vadă eclipsa totală de Soare, în ultima clipă şi Ardealul s-a adăugat pe această selectă listă. Astfel, ardelenii au rămas la 11:55 în beznă totală, în timp ce astronomii români căutau cu înfrigurare explicaţiile.

„Iniţial ne-am gândit c-o fi din cauze climaterice, c-aşa zisese Busu dimineaţă la meteo, c-avea să fie înnorat de eclipsă. Dar când am văzut că nu se mai face lumină, ne-am dat seama că explicaţia e profilul socio-uman al zonei. Acesta a avut o influenţă covârşitoare asupra întregii evoluţii cosmice din ultimele milenii, încetinindu-i viteza – dar strict pentru acest areal. Mai concret, am realizat că, de fapt, ardelenii experimentează abia acum eclipsa totală de Soare din 1999, vizibilă atunci pe tot teritoriul României, mai puţin în Transilvania”, spun specialiştii.

Astfel, eclipsa totală din Ardeal continuă şi la această oră şi, conform estimărilor, va dura pe tot parcursul week-end-ului. Ardelenii sunt încântaţi că iar se dovedesc mai cu moţ decât ceilalţi români, dar şi pentru că au parte de fenomenul de care nu s-au putut bucura în 1999. „Eram în vizită la nişte neamuri din Medgidia, să văd eclipsa, no!, că ştiam că la noi în Argheal nu să pringhe. Mă prăgătisăm cu ochelari, sticle afumate, tot fain. Da’ nu să poate-aşe, domnule dragă, până s-apuc eu să ridic ochii cătră cer, Luna vâââj! prin faţa Soarelui şi dus-o fost!”, povesteşte un ardelean neîmplinirea astronomică din urmă cu 16 ani, dar pe care-o va răzbuna din plin în următoarele zile.

20 martie 2015 17:03

Alte articole

Vezi mai mult