Azi sărbătorim singurul cuvânt din română care nu are echivalent în nicio altă limbă: “dosar cu şină”

Românii din România, și doar ei! sărbătoresc în această zi una din cele mai importante evenimente ale culturii și tradiției de pe aceste meleaguri. Este vorba de expresia „dosar cu șină”, singura expresie românească ce nu are echivalent în nicio altă limbă.

„Această expresie a rămas în limba noastră printr-un miracol al istoriei. Oriunde pe această planetă, dacă un birocrat se trage prea mult de șireturi cu tine acesta va sfârși spânzurat, biciuit în fața unei mulțimi care aclamă fericită sau legat de patru cămile și rupt în bucăți. De-aceea în țările civilizate foarte mulți oameni au uitat această expresie și susțin că nici măcar nu există”, a explicat lingvistul Loredan Alexe.

Dealtfel multă lume știe că ultima execuție cu ghilotina a avut loc în 1977, dar puțini sunt cei care știu pentru ce a fost executat condamnatul. Acesta ceruse cu câteva zile înainte „copie după buletin și dosar” iar condamnarea sa a fost făcută rapid, fără proces, și familia sa expluzată din Europa.Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

19 aprilie 2018 08:01
Citește mai mult despre: dosar cu şină limba

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult