Ce bitcoin? În Munţii Orăştiei a fost găsit un cufăr gol, semn că dacii aveau monedă virtuală încă de acum 2000 de ani

Toată lumea vorbeşte despre bitcoin de parcă ar fi o tehnologie nouă, însă adevărul e că strămoşii noştri îl foloseau cu mai bine de 2000 de ani în urmă! Potrivit Jurnalului de Arheologie al Universităţii Dacice din Simeria, o descoperire recentă din Munţii Orăştiei dă peste cap tot ce ştiam despre criptomonede.

„În urmă cu câteva zile, într-o locuinţă dacică de lângă Sarmizegetusa a fost descoperit un cufăr despre care, în mod eronat, s-a pretins că ar fi gol. De fapt, cercetările noastre arată că era plin ochi de monede virtuale. Nu e primul astfel de cufăr pe care îl dezgropăm, semn clar că monedele virtuale erau foarte răspândite în regatul lui Burebista”, spune Tom Zamolxe, profesor de dacologie.

„Ca şi astăzi, în spaţiul locuit de daci circulau foarte multe monede virtuale, de exemplu mânzcoinul, brânzcoinul, bitdâmbul, liteviezurele şi poate cel mai preţios, dârzcoinul”, adaugă profesorul simerian.

„Pentru că valoarea acestora varia foarte mult, chiar şi de la un dac la altul, triburile erau într-o perpetuă stare de război. Romanii au rezolvat situaţia luându-le aproape toţi dârzcoinii, mânzcoinii şi brânzcoinii şi folosindu-i pentru a ridica o columnă invizibilă, care şi astăzi poate fi intuită lângă mult mai celebra columnă a lui Traian.”

13 februarie 2018 14:02
Citește mai mult despre: bitcoin criptomoneda daci

Alte articole

Vezi mai mult