Descoperire epocală la birtul din Sarmizegetusa: o amforă de Norokos la 3 litri

Treptat, arheologii încep să desluşească modul de viaţă misterios al strămoşilor noştri, dacii din munţii Orăştiei! În urmă cu câteva zile, o excavaţie la ruinele birtului din Sarmizegetusa Regia a scos la iveală o amforă de Norokos, cel mai probabil una din mărcile antice de bere care circulau în acea perioadă.

„E uşor să recunoşti o amforă de bere deoarece are pereţii foarte groşi, meniţi să păstreze berea rece. În urmă cu 2000 de ani, frigiderele fie nu existau, fie erau scoase din priză de patronii dornici să reducă facturile”, explică nea Ilie, arheolog specializat în taverne traco-getice.

„O amforă obişnuită, de Skolodava sau Burgereizis, are 2 litri, cel mult doi şi jumătate dacă şeful de trib decreta o promoţie. Ei bine, amforele de Norokos, cele mai rare şi mai preţioase, aveau 3, uneori chiar şi 5 litri.”

„Despre această amforă de Norokos ne putem da seama, după tăbliţa de alocaţie cu care a fost achiziţionată, că a aparţinut unei căpetenii pe nume Nea Gerula, cunoscut uneori şi ca Drojdichete. Legendele spun că l-ar fi bătut la table chiar şi pe unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare”, adaugă arheologul.

Avem pagină nouă de Facebook, Times New Roman 2.0, că pe aia veche ne-a șters-o Facebook. Ca să ai la ce da follow.

10 ianuarie 2021 11:56
Citește mai mult despre: amfora arheologie bere daci Sarmizegetusa

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult