Dezastru ecologic! Industria papucilor cu blană a dus la dispariţia ursului roz din pădurile României

Cel mai mare carnivor roz de pe Terra e în pragul extincţiei! Cândva o specie des întâlnită în pădurile de conifere de pe versanţii Carpaţilor Orientali, ursul roz (Ursus rosaceus blanae) a dispărut astăzi aproape în totalitate din România.

De vină, spun experţii în mediu, este industria papucilor miţoşi, pentru care părul ursului roz carpatin reprezintă cea mai valoroasă materie primă. Dacă o pereche de papuci obişnuiţi, din iepure vopsit, costă sub 100 de lei într-un magazin din Capitală, şoşonii cu blană naturală de urs roz îi pot aduce vânzătorului între 2000 şi 5000 de euro, în funcţie de intensitatea rozului.

În prezent, o singură fermă de urşi roz produce blană în mod sustenabil, prin tundere – mult sub cererea de pe piaţă, care e acoperită de braconieri fără scrupule.

“Era plin de urşi roz pe la noi. Mari, roz, cred că aveau trei metri. Să-i fi văzut ce frumoşi erau: botul roz, urechile roz, laba roz. Nu te lăsa inima să te superi pe ei când îţi luau oaia”, spune Efrem Arsenie, cioban din Întorsura Buzăului. “De vreun an şi ceva au început să-i împuşte pentru papuci. Bieţii de ei, nu cred că au mai rămas zece urşi roz în toată pădurea asta.”

“În locul lor au început să vină urşi d-ăştia maro, de c*cat. Ăştia n-au pic de stil”, adaugă păstorul.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

28 iulie 2017 17:07
Citește mai mult despre: braconaj papuci cu puf piţipoance roz urs

Alte articole

Vezi mai mult