Ecosistemul din Bihor, în pericol. Peștii piranha din Criș au început să atace crocodilii

Dezastru ecologic pe Crișul Repede, unde o invazie de pești piranha riscă să distrugă habitatul natural al crocodilului de Criș, specie unică la nivel european. Crocodilii de Criș joacă un rol esențial în ecosistemul județului Bihor, precizează președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan. Crocodilii atacă turmele de antilope gnu care migrează anual dinspre Bistrița Năsăud spre pusta maghiară, unde se înmulțesc.

”În lipsa crocodililor, care controlează populația de antilope gnu, acestea ar devasta culturile agricole din județ. Antilopele atacă bananierii, plantațiile de kiwi și de fistic, care sunt importante la nivelul județului. Vânătoarea de antilope este interzisă, trebuie autorizație și se face doar pe bază de cote de vânătoare, iar crocodilii reprezentau soluția ecologică și sustenabilă. Fără crocodili, vom fi năpădiți de aligatorii de Someș, specia concurentă din zonă”, spune Decebal Popescu, zoolog. 

”În curând turiștii nu vor mai putea hrăni crocodilii aruncând găini vii de pe Podul Decebal sau de pe podul de lângă Primărie. E trist, pierdem o tradiție de sute de ani aici în oradea. Chiar și Regele Ferdinand, când a vizitat orașul nostru, a admirat crocodilii”, susține Ilie Bolojan.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Ionut
5 decembrie 2022 15:23
Citește mai mult despre: crocodili Oradea piranha

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult