Este moral? Constructorii de centrale eoliene folosesc babe ca să găsească locurile cu cel mai puternic curent

Te-ai întrebat vreodată de unde ştiu marile companii de energie unde exact să amplaseze turbinele eoliene pentru a obţine randamentul maxim? Ei bine, o practică neobişnuită a conglomeratelor internaţionale a devenit recent subiect de controversă în România.

Mai mulţi jucători importanţi de pe piaţa electricităţii sunt acuzaţi că folosesc femei pensionare, pe care le recrutează de pe băncile autobuzelor RATB, pentru a detecta zonele din ţară unde curentul de aer e cel mai puternic.

„E ca un fel de contor Geiger, dar pentru curent”, a povestit, sub adăpostul anonimatului, un angajat Chevron. „Te plimbi cu baba pe câmp şi, când începe să se plângă de şale şi mijloc, ştii că ai nimerit un filon de curent. Pe măsură ce curentul devine mai intens, femeia bombăne mai tare, iar când începe să zică de tineretul din ziua de azi, marchezi locul şi amplasezi turbina.”

„Fireşte că nu lucrează gratis! Le dăm excursii în Grecia şi spectacole de muzică populară. Şi alţii o fac!”, a adăugat angajatul companiei americane.

Potrivit mai multor studii, au precizat specialiştii, cel mai bun amplasament pentru o turbină eoliană pare să fie între două uşi deschise.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

23 august 2018 16:58
Citește mai mult despre: curent energie eoliene

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult