Fenomen rar! De câteva zile, printr-o groapă din Bd. Basarabia se vede miezul încins al planetei

Chiar şi într-un oraş plin de gropi, un asemenea fenomen are loc o dată la o sută de ani! De câteva zile, printr-o groapă apărută acum câţiva ani în asfaltul de pe Bulevardul Basarabia, mii de curioşi au putut vedea nucleul incandescent al planetei, iar câţiva oameni de ştiinţă din sectoarele 2 şi 3 ale Capitalei au prelevat mostre de magmă.

“Aflat la mii de kilometri adâncime şi alcătuit în mare parte din fier şi nichel topit, nucleul planetar se vede foarte rar de la suprafaţă, şi doar în condiţii cu totul speciale. Mai exact, putem spera să întrezărim miezul planetei doar atunci când o groapă nu e asfaltată preţ de zece, poate douăzeci de ani – în funcţie de cât de groasă e crusta Pământului în oraşul cu pricina”, explică Decebal Popescu, cercetător al Institutului de Geologie “Sergiu Cantacuzino” din Cernica.

Deşi câteva asociaţii religioase au cerut astuparea de urgenţă a gropii, de teamă să nu fie o poartă spre Infern, localnicii mai curajoşi s-au fotografiat cu lava dogoritoare din fundul hăului de pe Bd. Basarabia şi spun că se bucură că au fost martori la un asemenea fenomen natural.

“Peste câteva zile, din cauza curentului de aer, magma încinsă se va întări, formând un dop natural de bazalt care va astupa pentru totdeauna celebra hârtoapă”, adaugă cercetătorii. “Asta dacă nu se înfundă mai devreme, de la toate jantele de Dacie pierdute în groapă de şoferii ghinionişti.”

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

17 aprilie 2015 15:36
Citește mai mult despre: asfalt Bucuresti drumuri geologie groapa

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult