Fizician român, candidat la Nobel! A chituit acceleratorul de particule ca să nu mai scape protoni

Un tânăr fizician de la CERN ar putea fi primul român laureat al premiului Nobel pentru fizică, după ce ideea sa revoluţionară a sporit eficienţa acceleratorului de particule elveţian cu peste 300%, spun mai mulţi specialişti de renume.

“Acest demers epocal e cu atât mai demn de laudă dacă ţinem cont că Decebal Popescu nici măcar nu era angajat în Geneva pe un post de cercetător, ci muncea cu ziua la vopsit o şură de prin vecini“, spune coordonatorul proiectului, Heinz Senf.

“Într-o seară, după ce băuserăm foarte mult schnaps de supărare că ne scapă protonii din accelerator, am hotărât să-l lăsăm şi pe Popescu să accelereze nişte particule. De unde era să ştim că urmează să fim martorii unei revoluţii în ştiinţă?”

“Scufundând tacticos într-un lighean cu apă fiecare segment al acceleratorului, genialul român a descoperit de unul singur pe unde ies protonii, apoi s-a îndreptat spre o trusă murdară de var, de unde a scos un fel de pastă cenuşie cu care a astupat toate fisurile! Nu ne-a explicat ce e în compoziţia pastei, dar el îi zicea ‘chit’, cu siguranţă o prescurtare pentru ceva foarte savant”, a adăugat elveţianul, vizibil marcat de cele văzute.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

21 februarie 2014 09:02

Alte articole

Vezi mai mult