Incident pe litoral. Un tomberon s-a răsturnat pe plajă, dar nimeni nu ştie unde

Cercetătorii de la Institutul de Observare a Biosferei (IOB) din Constanța au detectat cu o serie de aparate specializate că un tomberon s-a răsturnat pe plajă în zona litoralului românesc. Din păcate, din cauza gunoaielor lăsate pe plajă de românii care au venit să se bronzeze, acesta nu poate fi identificat și ridicat la loc.

„Am folosit un spectometru de radiații gama și un rezonator magnetic de înaltă tensiune pentru a detecta această fluctuație în cadrul mormanelor de gunoi de pe plajă. Din nefericire aparatura noastră nu este suficient de performantă pentru că nu s-au făcut investiții în cercetare așa că nu putem stabili exact unde se află acest tomberon. Deocamdată lucrăm la un robot de explorare, similar cu cel trimis pe Marte, pe care să-l parașutăm între Mamaia și Vama Veche și să-l trimitem în recunoaștere. Abia după ce obținem date concrete vom trimite și un echipaj uman în zonă”, a declarat Decebal Popescu, directorul IOB Constanța.

Autoritățile locale spun că există și o soluție mai puțin costisitoare, respectiv găsirea tomberonului cu niște câini dresați în mod special pentru asta. Acestea susțin că tomberonul este foarte important pentru curățenia pe litoral fiind unul din cele trei instalate pe cei 200 de kilometri de plajă ai României, deci vital pentru curățarea locului.

Scris de Ef
12 iulie 2018 16:07
Citește mai mult despre: gunoi litoral tomberon

Alte articole

Vezi mai mult