Într-un sat din Apuseni trăieşte ultimul bătrân care mai ştie să dea poke pe Facebook

Pe măsură ce tehnologia modernă ne cucereşte vieţile, vechile meşteşuguri se pierd în negura uitării! Printre puţinii care ţin flacăra tradiţiei vie se numără Marcel Ilie, un bătrân de 39 de ani din Tăgârţa, un cătun izolat din creierii Apusenilor.

În fiecare zi, moş Marcel face ce a făcut de când se ştie – le dă poke prietenilor săi de pe Facebook, deşi ştie că nu va primi niciodată poke înapoi, pentru că absolut nimeni nu mai ştie cum se face.

„Poke-ul pe Facebook, sau ciupitura, cum s-a tradus în mod inexplicabil în vechile hrisoave, e o meserie frumoasă, cândva apreciată şi practicată de mii de români, mai ales în perioada sărbătorilor. Azi, abia dacă mai sunt 2-3 care ştiu să dea poke – aşa am auzit, dar eu nu-l cunosc decât pe nea Marcel. Ar trebui să-şi ia un ucenic, poate există undeva un tânăr dornic să înveţe să dea poke, pentru ca această îndeletnicire să nu se stingă”, spune Dorel Avram, antropolog.

„L-am surprins pe bădia Marcel în Farmville, chiar în timp ce stropea porumbul din care îşi întreţine vacile virtuale – o altă ocupaţie străveche, necunoscută tinerilor. Cum ne-a văzut, acesta ne-a dat un poke proaspăt. Din copilărie nu mai văzusem aşa ceva! E un om blând şi inimos, chiar dacă anii l-au făcut mai ursuz” povesteşte Daniela Gigel, învăţătoarea din sat.

„Mno, poke şi ţie, poke şi lu’ ăla, poke şi la domnişoara. N-o să plec niciodată de pe facebook, şi cât mai pot să dau clic, o să dau şi poke”, mormăie pe sub mustaţă bătrânul Marcel, parcă înţelegând că e un dinozaur încremenit în 2011.

Avem pagină nouă de Facebook, Times New Roman 2.0, că pe aia veche ne-a șters-o Facebook. Ca să ai la ce da follow.

Scris de TNR
23 septembrie 2022 15:55
Citește mai mult despre: facebook poke

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult