Laserul de la Măgurele a intrat pe profit! Prăjeşte seminţele unui interlop din Sectorul 5

Confruntat cu probleme birocratice și de finanțare, sistemul ELI-NP de la Măgurele a raportat pentru prima oară de la inaugurare profit, în urma unor decizii inspirate luate de directorul instituției. Pentru câteva minute pe zi acesta este folosit, de exemplu, pentru prăjit semințele unui interlop din sectorul 5 al capitalei.

„E vorba de un important dealer de semințe prăjite care are ca piață de desfacere nu doar sectorul 5 ci și sectorul 4 plus localitățile limitrofe. Vorbim de o producție de două tiruri de semințe prăjite pe zi pe care le putem arde cu o precizie micrometrică, să fie exact cât trebuie”, a declarat Ilie Soviani, directorul de marketing de la laserul de la Măgurele.

Nu doar laserul este folosit în producerea semințelor, institutul deține și o centrifugă de mare putere care este folosită, în mod normal, pentru accelerarea particulelor sub-atomice în vederea ciocnirii, pentru a măsura diverse interacțiuni cuantice. „Dar, dacă pui o pungă de sare înăuntru și-l ții pe mediu 5 minute, și sărează semințele alea, fin, de nu-ți rămâne sare pe degete”, spun savanții de la Măgurele. 

N-ai înțeles nimic din acest articol dacă nu ți-ai comandat și niște bere TNR!

4 iunie 2019 13:01
Citește mai mult despre: laser

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult