Ameninţate de globalizare şi progresul tehnologic, tot mai multe meşteşuguri tradiţionale ale românilor sunt pe cale de dispariţie! Printre acestea se numără şi filmatul pe lat, înlocuit aproape în totalitate de filmatul pe înalt.mestesugul_filmatului_pe_orizontal.jpg

Potrivit antropologilor şi etnografilor, doar câţiva bătrâni din satele izolate ale Munţilor Apuseni mai cunosc arta filmării cu telefonul pe orizontală. "E păcat, fiindcă un filmuleţ înregistrat ca pe vremuri are un farmec deosebit când îl vezi pe PC sau la TV. Simţi că nu ţi-ai luat degeaba monitor mai mult lat decât înalt!", spune Decebal Popescu, angajat la Muzeul Satului.

Bătrânii care încă filmează cu telefonul ţinut orizontal spun că ei ar fi dispuşi să-i înveţe pe tineri acest meşteşug, însă generaţiile noi nu mai sunt interesate. "Ei au alte gânduri: să facă combinaţii, să-şi ia maşini, să meargă în cluburi, să filmeze invers...", oftează un sătean în vârstă de 92 de ani.

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Vasile | Thursday, 18.06.2015 13:36 IT & Știința

National Cinematografic