Meşteşuguri uitate! Doar câţiva bătrâni mai ştiu să ţină telefonul orizontal când filmează

Ameninţate de globalizare şi progresul tehnologic, tot mai multe meşteşuguri tradiţionale ale românilor sunt pe cale de dispariţie! Printre acestea se numără şi filmatul pe lat, înlocuit aproape în totalitate de filmatul pe înalt.

Potrivit antropologilor şi etnografilor, doar câţiva bătrâni din satele izolate ale Munţilor Apuseni mai cunosc arta filmării cu telefonul pe orizontală. „E păcat, fiindcă un filmuleţ înregistrat ca pe vremuri are un farmec deosebit când îl vezi pe PC sau la TV. Simţi că nu ţi-ai luat degeaba monitor mai mult lat decât înalt!”, spune Decebal Popescu, angajat la Muzeul Satului.

Bătrânii care încă filmează cu telefonul ţinut orizontal spun că ei ar fi dispuşi să-i înveţe pe tineri acest meşteşug, însă generaţiile noi nu mai sunt interesate. „Ei au alte gânduri: să facă combinaţii, să-şi ia maşini, să meargă în cluburi, să filmeze invers…”, oftează un sătean în vârstă de 92 de ani.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

18 iunie 2015 11:06

Alte articole

Vezi mai mult