Mii de funcţionari publici şi-ar putea pierde slujbele! A fost inventat robotul care nu face nimic

În viitorul nu foarte îndepărtat, funcţionarii publici ar putea fi înlocuiţi de roboţi, spun cercetătorii japonezi! De peste 5 ani, savanţii Universităţii “Fumara Hashishu” din Osaka se află la Bucureşti, lucrând în parteneriat cu Poşta Română şi direcţiile locale de taxe şi impozite pentru a concepe primul robot capabil să nu facă absolut nimic, dar cu ajutorul inteligenţei artificiale.

“Funcţionarul electronic, cum îi spunem noi, încă nu se compară cu un funcţionar în carne şi oase”, recunoaşte Yakoka Kunasu, inginer. “În prezent, el reuşeşte să joace Solitaire doar 8 ore în şir, dar poate bârfi prin wireless cu încă 4-8 colegi roboţi şi îşi ridică şenilele de pe scaun doar ca să se conecteze ocazional la automatul de cafea. În mod categoric, e primul robot capabil de lene.”

“Din păcate, când coada formată la ghişeu depăşeşte 3-400 de inşi, funcţionarul electronic clachează şi începe să îşi facă treaba. Probabil simte de la un punct încolo un fel de jenă sau ruşine. E un semn că acesta are încă mai multă viaţă – ‘suflet’, dacă vreţi – decât un angajat al statului. Când corectăm şi această hibă a algoritmului, robotul nostru va putea sta de 2 ori mai degeaba decât un birocrat cu zeci de ani de experienţă”, asigură specialistul.

8 noiembrie 2013 03:11

Alte articole

Vezi mai mult