Nu știm dacă România e putere nucleară, dar reactorul 1 de la Cernavodă nu mai poate fi oprit

Vești interesante ne vin dinspre Cernavodă și, pentru a nu induce încă panica în populație, nu ne-am hotărât dacă să le calificăm drept bune sau proaste. În principiu, reactorul 1 de la Cernavodă nu mai poate fi oprit, acesta trebuia oprit în aceste zile pentru lucrări de mentenanță.

„Nu știm cam ce se poate întâmpla dacă nu putem opri reactorul, putem să ne așteptăm să se termine combustibilul, dar mai are pentru încă vreo 50 de ani, sau să accelerăm reacția cu riscul generării unei găuri negre. Pentru început, am luat măsurile de siguranță, am instruit tot personalul să meargă tiptil prin preajma reactorului 1”, a declarat Vlad Negumirescu, directorul Centralei Nucleare de la Cernavodă.

În cazul în care nu putem opri reactorul, România ar putea beneficia de energie electrică gratuită vreme de 50 de ani, ceea ce înseamnă, după taxe și accize, o creștere cu 30% a prețului la curent, față de cât plătim acum. Instalatorii estimează însă că reactorul numărul 1 nu va rezista mai mult de doi ani, „că se fisurează cazanul” și va începe să aibă pierderi. „În doi ani de zile va fi ca un CET, va costa mai mult să-l ținem deschis decât să-l închidem. Dar n-o să putem să-l închidem că lăsăm oamenii fără locuri de muncă”.  

N-ai înțeles nimic din acest articol dacă nu ți-ai comandat și niște bere TNR!

21 iunie 2018 11:19
Citește mai mult despre: Cernavodă reactor nuclear

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult