O specie de PET dispărută în urmă cu 20 de ani a reapărut în lacul Vidraru

Pescarii, gunoierii și săracii sălbăticiți ce trăiesc prin păduri susțin că în ultima vreme în apele lacului Vidraru și ale râurilor care-l umplu și-a refăcut apariția un PET străvechi, pe care specialiștii îl trecuseră deja pe lista speciilor dispărute. Legendarul Rio de Kiwi nu mai fusese văzut în aceste ape de la finalul anului 1999, adică din mileniul trecut.

„Îmi aduc aminte de parcă ar fi fost ieri”, povestește un moșneag care trăiește încă din era comunistă în vremea barajului, „mileniul trecut a fost teribil de sângeros. Prin aceste păduri și dealuri circulau mineri care atacau la drumul mare, arnăuții de la București au stabilit o pace cu ei la Cozia și tot în anul acela fu eclipsă totală de soare, de apăruseră bani cu eclipsă pe ei și credeam că va veni sfârșitul lumii”, deapănă amintiri moș Filimon Pintea-Stoianovici, un localnic din zonă.

PET-ul de Rio de Kiwi este momentan în puține exemplare și dacă nu este vânat până la extincție ca data trecută ar putea să umple nu doar lacurile de munte ci să coboare lin spre aval, până în Deltă. Astfel, cu eforturi minime, turiștii care vor veni anul viitor să-și facă concediul în minunata rezervație a biosferei vor putea admira acest pet străvechi în toată splendoarea lui. „Este ca o fosilă vie, o specie endemică acestor locuri, care ne deschide o fereastră spre un univers doldora de biodiversitate”, spun ichtyioplasticienii.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

23 iunie 2020 08:06
Citește mai mult despre: PET

Alte articole

Vezi mai mult