Curentul, temutul flagel al secolului 21, ar putea fi în sfârşit învins! Institutul de Chirurgie Avansată “Romică Mavrocordat” din Bucureşti a anunţat recent efectuarea cu succes a primului transplant de şale din lume.

transplant_de_sale.jpg

Proaspăt ieşit din blocul operator, chirurgul Decebal Popescu povesteşte că a fost o intervenţie deosebit de complexă, dar pacientul e stabil şi corpul său pare să fi acceptat şalele noi. “Şalele sunt o zonă foarte bine inervată şi irigată cu sânge, trebuie să te mişti repede, mai ales dacă în sala de operaţii e curent. Ăla poate să distrugă şi şalele transplantate, şi pe ale tale.”

“E un moment istoric: primul transplant de şale de la un donator viu. Până acum, se mai transplantau şale de porc sau şale sintetice, dar rata de rejecţie era foarte mare”, explică un alt medic.

Pacientul, un cetăţean de 72 de ani din cartierul Berceni, şi-a pierdut uzul şalelor după ce a stat mai bine de 12 minute între două uşi deschise, într-o zonă cu risc mare de curent. “Nu credeam că o să-l mai vedem vreodată atât de vioi. E alt om, cu alte şale. Curând va putea merge din nou cu autobuzul”, a declarat un cumătru al acestuia.


Almanahul_TimesNewRoman-coperta.jpg Susține și tu proiectul TNR cumpărând Almanahul Times New Roman - 156 de pagini, texte exclusive, pe care n-o să le găsești pe site! Îl poți cumpăra doar de pe eMAG.

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Vasile | Thursday, 24.11.2016 16:08 IT & Știința

National Cinematografic