Aporiile sofiștilor din Grecia Antică par simple preocupări de copii mici pe lângă dilema adusă recent în discuție de un casier de la un supermarket bucureștean. Acesta s-a întrebat, pe bună dreptate dealtfel, cum trebuie procedat dacă un client cumpără doar o pungă de la supermarket și se prezintă cu ea la casă.

supermaket intrebare.jpg

”Îl mai întreb «Doriți pungă?» sau nu, aceasta este întrebarea”, spune cel poreclit de colegi Zenon din Berceni. ”Conform regulamentului, eu ar trebui să întreb toți clienții, indiferent de ce cumpără, dacă vor pungă. Dar, pe de altă parte, aici avem de-a face cu un client care a cumpărat deja pungă. Întrebarea mea poate părea redundantă, deși conform regulamentului ea e necesară. Ciudat paradox!”

Și, într-adevăr, e greu de rezolvat această dilemă, după cum a recunoscut și filosoful Mihai Șora. ”Dom’le, e complicată rău situația”, spune acesta. ”Desigur, poți fi tentat să spui că omul are deja pungă, deci nu mai e cazul să-l întrebi. Dar dacă el vrea o pungă, ca să-și păstreze intactă punga pe care tocmai a cumpărat-o? O aporie în toată regula, ce să mai! Aristotel, dacă ar mai trăi, ar avea mult de muncă ca s-o rezolve.”


beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Calin | Wednesday, 28.02.2018 12:44 IT & Știința

National Cinematografic