Paradox logic de secol XXI: dacă un client cumpără doar o pungă, mai trebuie întrebat ”Doriți pungă?”

Aporiile sofiștilor din Grecia Antică par simple preocupări de copii mici pe lângă dilema adusă recent în discuție de un casier de la un supermarket bucureștean. Acesta s-a întrebat, pe bună dreptate dealtfel, cum trebuie procedat dacă un client cumpără doar o pungă de la supermarket și se prezintă cu ea la casă.

”Îl mai întreb «Doriți pungă?» sau nu, aceasta este întrebarea”, spune cel poreclit de colegi Zenon din Berceni. ”Conform regulamentului, eu ar trebui să întreb toți clienții, indiferent de ce cumpără, dacă vor pungă. Dar, pe de altă parte, aici avem de-a face cu un client care a cumpărat deja pungă. Întrebarea mea poate părea redundantă, deși conform regulamentului ea e necesară. Ciudat paradox!”

Și, într-adevăr, e greu de rezolvat această dilemă, după cum a recunoscut și filosoful Mihai Șora. ”Dom’le, e complicată rău situația”, spune acesta. ”Desigur, poți fi tentat să spui că omul are deja pungă, deci nu mai e cazul să-l întrebi. Dar dacă el vrea o pungă, ca să-și păstreze intactă punga pe care tocmai a cumpărat-o? O aporie în toată regula, ce să mai! Aristotel, dacă ar mai trăi, ar avea mult de muncă ca s-o rezolve.”

N-ai înțeles nimic din acest articol dacă nu ți-ai comandat și niște bere TNR!

Scris de Calin
28 februarie 2018 10:44
Citește mai mult despre: aporie filosofie pungă

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult