Prima rachetă antigrindină cu echipaj uman va fi lansată azi de la Mizil

Moment istoric pentru astronautica românească azi la Mizil, unde, pe aerodromul din localitate, va fi lansată prima rachetă antigrindină cu echipaj uman. Cei doi cosmonauți vor zbura până în stratul superior al atmosferei, la 40.000 de kilometri, și se vor lupta cu grindina de sus în jos.

N-a fost un parcurs ușor pentru Agenția Spațială Română (ROSA), primele lansări cu rachete având loc la finalul anilor ’70. Cu trei ani înainte de acest eveniment ROSA a trimis în spațiu cu o rachetă anti-grindină un câine, care s-a întors viu și nevătămat pe pământ, dar și cu promoroacă pe mustăți, semn că misiunea a fost încununată de succes.

Scopul final al zborurilor spațiale de la Mizil este construirea pe orbită geostaționară a unei stații spațiale anti-grindină, pentru a fi siguri că niciodată în țara noastră nu vom mai avea parte de acest fenomen meteorologic destul de neplăcut. Savanții de la ROSA lucrează acum la un aparat care ar putea transforma grindina din aer în apă de ploaie obișnuită, din aceea folosită la viituri și inundații peste tot pe teritoriul României.

Scris de Ef
23 iulie 2020 11:07
Citește mai mult despre: mizil

Alte articole

Vezi mai mult