Record. Limba română, vorbită de 28 de milioane de analfabeţi

România și românii continuă să surprindă atât pe plan intern cât și pe plan internațional. Limba română, cea mai apropiată limbă latină de limba ce se vorbea în imperiul roman, este vorbită acum de cel puțin 28 de milioane de analfabeți, în ciuda emigrației masive, a sărăciei și a accidentelor rutiere soldate cu morți. Practic, mai mulți oameni pe planetă vorbesc româna decât belgiana și canadiana la un loc.

„Limba română are o particularitate aparte, e singura limbă care nu fost vorbită corect gramatical niciodată în istoria ei. Este o limbă în continuă mișcare și formare, în care entogeneza are loc în mod repetat. Până și Eminescu, și ăla le avea cu limba română, până și Eminul avea scăpări”, explică lingvistul Decebal Popescu.

Astfel, limba română este vorbită de 19 milioane de analfabeți din România, 3 milioane de analfabeți bețivi și săraci din moldova, câteva sute de analfabeți traficanți de țigări din Cernăuți, 2 milioane de macaronari, 1,5 milioane de căpșunari. În Thailanda mai sunt 100.000 de români care vorbesc un dialect plin de bășini, iar în Canada, SUA sau Israel se mai vorbește un dialect nostalgic al limbii române, în care se poate rosti perfect expresia „Ricky Dandel”.

Scris de Ef
23 octombrie 2019 16:10
Citește mai mult despre: limba

Alte articole

Vezi mai mult