România face primul vaccin tutti frutti, din vaccin chinezesc, rusesc și englezesc

Cine a spus că vaccinologia românească e pe butuci? Reorganizat şi retehnologizat, Institutul Cantacuzino dă semne că ar putea deveni din nou un far călăuzitor al ştiinţei pe aceste meleaguri!

În timp ce fiecare ţară se grăbeşte să-şi producă propria aromă de vaccin anti-COVID, cercetătorii români anunţă că au pus la punct primul vaccin tutti-frutti, amestecând un ibric de vaccin englezesc cu două ceşcuţe de vaccin american, câţiva stropi de Sputnik V şi un polonic zdravăn de vaccin chinezesc.

„Vaccinul rusesc are mai degrabă parfum de banană ţinută pe dulap, cel obţinut de nemţi miroase a coajă de mandarină în timp ce ăla de la Pfizer are o aromă pronunţată de mango. Sigur, nu contează foarte mult, pentru că toate astea se injectează, dar nici nu cred că strică, din punct de vedere medicalic-ştiinţistic, să faci cum ar veni un carcalete, adică la cine nu-i place gustu’ de tutti-frutti?”, spune Dorel Cobzaru, cercetător grad IV.

„Nouă ne place să îl poreclim vaccinul cu de toate”, adaugă Eusebia Găureanu, biochimist. „Pentru realizarea lui am folosit o căldare de înaltă tehnologie, în care stoarcem de obicei sucul de germeni de orz.”

Companii ca Adria Pharmaceuticals, concernul Mirinda sau Adio Sete Biotech s-au arătat interesate să achiziţioneze vaccinul românesc tutti-frutti, singurul inconvenient fiind că acesta vine în seringi de 2,5 litri, ceva mai greu de administrat decât vaccinurile obişnuite.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

3 decembrie 2020 08:12

Alte articole

Vezi mai mult