Cine spunea că suntem o ţară agrară? Reuşitele industriale ale României uimesc lumea civilizată. E şi cazul primei Dacii, lansată acum 47 ani, care va fi reparată curând, potrivit unei estimări a mecanicilor. Dusă în service la o zi după lansare, Dacia ar putea porni în câţiva ani pentru prima oară, de când, imediat ce a ieşit pe poarta fabricii, a pocnit de 3 ori, a scos fum prin rezervor, i-a cedat servodirecţia, apoi a murit pe vecie.dacia_47ani_service.jpg

“Avem 3 oameni care îi suflă în jigler din 1978. Până acum i-am schimbat tabla de 18 ori, pentru că rugineşte chiar şi de la vaselină, nu doar de la apă, deşi nu am scos-o niciodată în afara service-ului. Acum încercăm să ne dăm seama cum e construit motorul, pentru că pare să fie din lemn şi e legat la ştergătoarele de parbriz", explică mecanicul Vladimir Dogaru.

"Am folosit 600 de perechi de ştrampi, pentru că ventilatorul nu merge cu altceva. Am încercat curea de kevlar şi nimic. Există în Germania o fabrică unde se produc exclusiv scule pentru reparaţia acestei maşini. Acum aşteptăm să ne trimită o cheie fixă, cu care să ajungem la şurubul care leagă osia de frâne, să putem ajunge la filtrul de aer, care e băgat în interiorul bateriei", a mai spus mecanicul.

Susține presa independentă! O poți face nu doar prin donații, ci și bând bere. Cumperi bere TNR, fie online din magazinul nostru, fie din hypermarketurile Carrefour și ajuți astfel proiectul editorial Times New Roman. Să curgă berea!

Scris de Ionut | Thursday, 20.08.2015 13:29 IT & Știința

National Cinematografic