România serbează azi 47 ani de la lansarea primei maşini Dacia, şi mâine 47 ani de când e în service

Cine spunea că suntem o ţară agrară? Reuşitele industriale ale României uimesc lumea civilizată. E şi cazul primei Dacii, lansată acum 47 ani, care va fi reparată curând, potrivit unei estimări a mecanicilor. Dusă în service la o zi după lansare, Dacia ar putea porni în câţiva ani pentru prima oară, de când, imediat ce a ieşit pe poarta fabricii, a pocnit de 3 ori, a scos fum prin rezervor, i-a cedat servodirecţia, apoi a murit pe vecie.

“Avem 3 oameni care îi suflă în jigler din 1978. Până acum i-am schimbat tabla de 18 ori, pentru că rugineşte chiar şi de la vaselină, nu doar de la apă, deşi nu am scos-o niciodată în afara service-ului. Acum încercăm să ne dăm seama cum e construit motorul, pentru că pare să fie din lemn şi e legat la ştergătoarele de parbriz”, explică mecanicul Vladimir Dogaru.

„Am folosit 600 de perechi de ştrampi, pentru că ventilatorul nu merge cu altceva. Am încercat curea de kevlar şi nimic. Există în Germania o fabrică unde se produc exclusiv scule pentru reparaţia acestei maşini. Acum aşteptăm să ne trimită o cheie fixă, cu care să ajungem la şurubul care leagă osia de frâne, să putem ajunge la filtrul de aer, care e băgat în interiorul bateriei”, a mai spus mecanicul.

N-ai înțeles nimic din acest articol dacă nu ți-ai comandat și niște bere TNR!

Scris de Ionut
20 august 2015 14:29
Citește mai mult despre: dacia industrie masini service

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult