Românii care nu-şi permit măşti sunt sfătuiţi să poarte chiloţii pe faţă

Măştile chirurgicale sunt din ce în ce mai scumpe, dar asta nu înseamnă că trebuie să disperăm! Marco Chung, reputat epidemiolog chinez-italian, le-a oferit aseară o serie de sfaturi utile românilor care vor să prevină cu succes infecţia cu noul coronavirus.

„Dacă n-ai o mască specială, dar trebuie neapărat să mergi într-un loc aglomerat, de exemplu la muncă sau la grădina zoologică, foloseşte cu încredere masca din dotare. Dă-ţi chiloţii jos şi pune-i pe faţă. Ai grijă să respiri doar prin ei. Cu cât ai chiloţi mai groşi, cu atât mai bine”, a explicat specialistul, făcând chiar şi o demonstraţie practică.

„Nici nu ştiţi ce norocoşi sunteţi. Noi în Italia nu prea avem chiloţi, de aceea trebuie să stăm la coadă cu orele pentru nişte amărâte de măşti care costă o avere”, adaugă Marco Chung.

„Într-adevăr, chiloţii sunt un surogat excelent de mască, cu condiţia să fie purtaţi cel puţin trei zile în prealabil, pentru ca fibrele de bumbac să devină mai puţin permeabile”, spune Decebal Popescu, cercetător la Institutul pentru Lenjerie de Corp din Belciugatele.

„Boxerii sunt cei mai buni – pe ăia îi folosim şi noi uneori când operăm şi nu avem măşti. Chiloţii obişnuiţi sunt şi ei OK, dar nu şi chiloţii tanga. Ăia nu acoperă nările”, adaugă dr. Jean Ciulea, medic primar neurochirurg.

De la primele ore ale dimineţii, mii de români au pus deja în aplicare sfaturile experţilor, aşteptând răbdători metroul la Piaţa Unirii cu chiloţii atent înfăşuraţi în jurul feţei.

26 februarie 2020 00:02
Citește mai mult despre: coronavirus

Alte articole

Vezi mai mult