S-a descoperit de unde vine porecla lui Ioan Vodă cel Cumplit: îi punea pe moldoveni la muncă

Deși a rămas în istorie ca unul din cei mai cumpliți domnitori ai Moldovei, puțină lume știe exact, de ce ce i s-a atras această poreclă lui Ioan Vodă cel Cumplit. Cercetări arheologice recente au scos la iveală noi dovezi, menite să aducă lumină asupra originii poreclei domnitorului.

„Imediat după uracarea pe tron, în februarie 1572, Ioan Vodă a zis că e bine ca măcar primăvara asta să muncim un pic mai mult, să tragem tare, să facem recoltă cumsecade să putem plăti și la turci și la polonezi să ne lase în pace. În momentul ăla moldovenii l-au scos la suflet „păi vii tu, bărbosule, de la Constantinopol să ne spui nouă ce să facem aici? Păi noi suntem aici de 1500 de ani, de la Decebal și Traian, mulți asupritori au fost obraznici și au venit aici să ne spună să muncim. Ia uită-te în jur, vezi un zid drept mai lung de 10 metri, vreun castel mai mare de trei etaje” i-au spus moldovenii conform cronicilor epocii”, a explicat arheologul Decebal Popescu, cel care a condus cercetările.

Cazuri similare au avut loc și în Țara Românească, unde țăranii puși la muncă de Mihnea cel Rău nu au privit cu ochi buni inițiativa acestuia, sau în Rusia, unde Ivan cel Groaznic a avut idei similare. „Dacă vrei să te țină minte istoria cu plăcere fă ca Alexandru cel Bun, care nu doar că nu i-a pus la muncă pe moldoveni, le dădea și de băut de zilele Moldovei. Și uitați ce domnie lungă a avut”, a precizat arheologul.

Scris de Eftimie
10 iunie 2018 11:06

Articole asemanătoare

Vezi mai mult